10 procent ränta?

Läser att för att få ta bostadslån kräver nu bankerna att ett hushåll ska klara räntor på uppåt 10 procent”. För några år sedan, när räntan var i botten, så ”brandövade” de ekonomin med en kalkylränta på fem-sex procent. Redan då borde man ha insett att dåtidens låga ränta var onormalt låg, och i sådana fall velat att man skulle klara 7-8 procent ränta. Och att i dagsläget kräva att man ska klara 10 procent ränta känns lite väl onödigt, med tanke på vart räntan är på väg, och att 10 procent är en bra bit över det historiska snittet. Rationellt och rätt borde vara att alltid, oavsett om man befinner sig på räntebotten eller räntetoppen, kräva samma ”räntetålighet” (baserad på hur hög den varit historiskt sett).

Enligt DI så lär å andra sidan inte överbelånade kunder bekymra bankerna. Ska vi kanske tillägga ”i nuläget”?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s