Suget efter sommarstuga sinar på sikt?

I somras resonerade vi oss fram till att det inte går att räkna hem investeringen i ett sommarhus: det är billigare att hyra och eventuell värdeökning kan du säkra genom andra tillgångar där man inte behöver klippa gräset!

Och särskilt som man redan bor i ett hus som kräver underhåll och allt sånt, är det rationellt sett hål i huvudet att skaffa sig ett till underhållsbehov (dock intygar mäklare att de flesta som köper sommarhus, redan har en villa!)

Men, se, det är inte med hjärnan man köper sommarhus, vilket dagens ”Idag”-artikel i Svenskan påminner mig om.

Åke Daun, som forskat om drömmen om sommarstugan säger till Svd:

”Det är frihetskänslan som lockar många att köpa sommarhus, men samtidigt är det många som ägnar tid åt att måla, snickra, plantera, gräva i potatisland och planera för nästa helg.”

Han menar att detta är kännetecknande för oss nordbor eftersom vi är aktiva i vårt samhällsarv från bondesamhället:

”Vi tycker om att hålla på. Vi har aldrig haft den här urbana kulturen som i Sydeuropa där samvaron med andra är själva essensen i en människas liv”, säger Daun till Svd.

Men hur länge håller detta arv i sig? Samtidigt som vi är mer trogna sommarstugan än huvudboendet (som vi har lättare att sälja), så har något ändrats på en generation:

”De yngre köper fritidshus när barnen är små, men säljer när barnen börjar komma upp i tonåren. De har huset kanske max tio år”, säger fastighetsmäklaren Ann-Christin Wiklund i Norrtälje.

Och just där var jag och kikade på sportstugor i somras, och flera säljare var just föräldrar vars tonårsbarn längtade mer till Stockholm och Facebook-polarnas fester än till Roslagens lugn och ro.

Åke Daun stämmer in, och tror också att intresset för sommarhus mattas av om en 10-20 år:

”Då finns ett större inslag av människor som är mer urbana och trivs i storstadsmiljö med allt vad den erbjuder och som hellre gör utlandsresor.”

Investeringen i sommarhus utanför staden skulle i sådana fall bli en sämre placering på sikt än att lägga pengarna på boende i storstaden. Men det kommer nog inte skrämma någon från att köpa sommarhus idag. För hur var det nu vi tänkte? Inte alls. Vi känner efter. Vi känner lockelsen av syrénblomning och fläderblomssaft i det nyklippta gräset på falurödfärgsstugans tomt, och tänker att det får gå hur som helst med ekonomin och jobbet, men det här släpper jag inte i första taget…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s