Rekorduppgången är ingen köpsignal

Det vore inte en rekordnedgång heller. Och inget annat som har med ”bara för att det gick så här på börsen igår, borde det bli så här imorgon” att göra heller.

Men apropå fredagens rusning om 8,2% på Stockholmsbörsen skriver idag Mikael Vilenius i DI att:

”Bara vid tre tillfällen har börsen på en enskild dag stigit med över 8 procent, 30 oktober 1987 (efter svarta måndagen), 20 november 1992 (kronan släpptes lös) och 12 oktober 1998 (rysslands och LTCM-krisen). Vid de tre tillfällena lönade det sig att köpa dagen efter de galna kursuppgångarna.

Och mer ”statistik” underbygger köpsignalen, enligt Vilenius:

”Någon större risk för kursnedgångar har det inte varit efter att kurserna rusat med minst 6 procent på en dag. Bara vid ett tillfälle av nio, sexmånadersplaceringen efter kursrallyt 29 juli, följdes av ett kursfall.”

Man kan leka mycket med siffror. Får jag återigen påminna om Allsång på Skansens betydelse för utvecklingen på Stockholmsbörsen?

Börsens kursrörelser är i grund och botten slumpmässiga. Och så finns det riktiga nyheter som kommer och drar upp eller ned. Om det skulle finnas mönster som inte bara går att upprepa i backspegeln, så kommer de utnyttjas så att glipan i marknadens effektivtitet snabbt täpps till.

För övrigt, att dra en slutsats av ett ”statistiskt” underlag om endast tre observationer (”Vid de tre tillfällena lönade det sig…”) är inte särskilt vetenskapligt, för att säga det minsta.

Men kul kuriosa, som alternativ till att prata om vädret vid fikaautomaten på banken, kan denna typ av ”kunskap” tjäna sitt syfte.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s