Botten inte nådd på bomarknaden

Mäklare i Stockholm jag talat med säger spontant att det dippat med 20 procent på bara några veckor. Och tänker då på den paralyseringen av marknaden som inträffade när finanskrisen gick in i ett nytt akut skede i början av oktober. Då var det nattsvarta rubriker i krigsstil om allt som hade med ekonomin att göra.

Ska bli intressant att se i vilken utsträckning Mäklarstatistik på onsdag, och SCBs småhusbarometer på fredag, lyckas fånga den allra senaste utvecklingen. Mot bakgrund av att så mycket hänt bara de senaste veckorna, kommer det enda intressanta i onsdagens Mäklarstatistik bli oktobersiffrorna.

Idag kom SEB:s boprisindikator som visar att rekordmånga hushåll tror på ännu lägre bopriser. Det lär bli en självuppfyllande profetia. Inte minst, som medierna kommer lägga fokus på bopriserna nu när inte så mycket annat händer i finanskrisen för tillfället (nåja, åtminstone jämfört med när det var krigsläge och Island höll på att försvinna ned i ishavet…), och vi får både ny Mäklarstatistik och småhusbarometer att kroka upp det på. Nya svarta rubriker kommer sprida känslan av pessimism till ännu fler. Några av de säljare som hittintils inte velat acceptera ”låga” bud, och trott att det blir bättre om man väntar, kommer svänga till att tro att det är bättre att sälja nu än senare. För då kan det ju blivit ännu värre… Åsså stressen med att mäklarna säkert säger att november är ingen bra månad att sälja, och ”du vill absolut inte bli kvar med bostaden på Hemnet ända in i december”… Då kommer det säljas av en del till nya, lägre priser, och så kommer ny statistik som bekräftar det, och när sen eftersläpande Mäklarstatistik inte längre släpar efter i sina 3-månaders och 12-månaders-siffror, DÅ, kanske. Men först DÅ, kan det vända. När det liksom inte finns mer negativa eftersläntrande ”nyheter” som ligger och väntar runt hörnet. Men det förutsätter förstås att det också ljusnar i ekonomin. Att lågkonjunkturen inte blir så låg osv. Och det vet vi inget om just nu.

Alltså vet vi bara en sak: det mesta talar för fortsatt sjunkande priser. Allt annat lika.

Och då blir det nog som Ekots enkät visar idag: ”fem av sex mäklarbyråer talar om besparingsåtgärder”. Arbetslöshet även bland mäklarna…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s