Varning för dumma rubriker i Aftonbladet!

Idag kör Aftonbladet.se följande rubrik om fondsparande: ”Månadsspar – en bluff”. Klickar man på den kommer man vidare till en artikel på e24, som bygger på en krönika av Morningstars Jonas Lindmark. I den berättar han att:

Du som satte in pengar i en Sverigefond för 12 år sedan har i snitt fått 88 procent värdeökning – men om du månadssparat sedan dess är värdeökningen bara 1 procent.

Aftonbladets rubrik är så puckad, för det är ingen som lovat att månadssparande är vägen till garanterad rikedom. Vilken rubrik ska de sätta när börsen går ned ordentligt igen – ”Aktier – en bluff”? Kanske påhejat av Plus-Sverker då som kom fram till att aktier inte är nån bra grej, för att han torskade rejält på att köpa aktier i ett lokalt gruvbolag som gick i konken. Jag säger bara en sak – DIVERSIFIERING! Satsar man allt på ett riskfyllt kort, så kan det mycket väl gå åt pipan…

Och precis som man inte ska satsa allt på en aktie, så ska man helst inte satsa allt vid en tidpunkt. Det är ju så svårt att tajma upp- och nedgångar. Därför brukar man rekommendera månadssparande. Då köper man billigt ibland, och dyrt ibland. Man minimerar risken att göra allt fel liksom man utesluter möjligheten att få alla rätt.

Jonas Lindmark har valt ut en tidsperiod som blir väldigt ofördelaktig för månadsparandets försvar. Men man kan alltid hitta en tidsperiod som hade påvisat motsatsen. Man kan bevisa allt med statistik!

Han har däremot en poäng i sin antydan att man borde vara lite mer aktiv än att bara langa in samma summa varje månad oavsett om man befinner sig på toppen av en jättelång uppgång eller i bottenkänning efter ett stort ras.

Men då finns en fiffig ”automatisk” månadsspar-metod som hjälper en att köpa mer när det är billigt och mindre när det är dyrt. Utan att man behöver tänka. ”Value averaging” (som beskrivs av Michael Edleson i boken med samma namn) går ut på att man ska öka värdet på sitt sparande med en bestämd summa varje månad. Säg att det på kontot nästa månad ska stå 1000 kr mer än idag. Står marknaden stilla, så sätter du in 1000 kr för att nå målet. Har det gått ned, måste du sätta in mer denna månad. Har fonden gått upp, behöver du inte sätta in lika mycket denna månad för att värdet vid månadens slut skall ha ökat med 1000 kr. Har börsen gått upp jättemycket kanske du inte sätter in något alls. Så istället för att sätta in 1000 kr varje månad utan att blinka, så sätter du enligt denna modell ”automatiskt” in mindre när börsen gått upp. Du ”sparar dig” till att sätta in mer när börsen gått ned.

Det är ett ännu smartare sätt att månadsspara!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s