Börsen drar ned priserna på gräddhyllan

Det är de mest exklusiva bostäderna som tar mest stryk i prisfallet, menar både Claudia Wörmann – utredare på Mäklarstatistik, och fastighetsvärderaren Anders Ejermark på Densia som intervjuats i denna artikel på Di.se, pappers-DI och Svd.

Wörmann har tittat på prisutvecklingen för 12.500 exklusiva och 12.500 billiga bostadsrätter i Storstockholm:

Priserna på bostadsrätter har det senaste året fallit mer än villapriserna och det är de mer exklusiva bostadsrätterna som fallit mest i pris… Marknaden för dyrare bostadsrätter påverkas direkt av börsen, medan de billigare lägenheterna är mer stabila i pris.”

Ejermark – som i sin studie definierat ”lyxvillor” som de 30 procent dyraste villorna på Lidingö, i Danderyd och Brommas Västerled samt ”normala villor” som ett snitt av samtliga villor i Huddinge och Haninge – håller med:

”De normala villorna betalas med lönen, och är därför känsliga för räntor och arbetslöshet. Priset på lyxvillorna styrs mer av aktiemarknad och företagsklimat… Under prisnedgångarna 1991 och 2001 började priset på exklusiva villor att falla mellan fem och tio månader efter ett kraftigt börsfall. Sedan vände priserna upp ett år efter att börsen hade repat sig.”

Och Ejermark tror att prisfallen kan bli 20-30 procent för normalvillan och 40-50 procent för lyxvillan, om det blir som i början av 1990-talet.

När kommer vändningen då?

Ejermark säger till DI att ”normalvillan” får se prisuppgång igen först sommaren eller hösten 2010:

”Den ökande arbetslösheten kommer att förstärka nedgångsfasen, sänkta räntor hjälper inte.”

Skandiamäklarnas egen undersökning bland sina kontor, visar också att större hus är svårast att sälja just nu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s