2008 historiskt överjävla dåligt år på börsen

Idag sa jag i sändning att:

 ”…nedgången i år landar på minus 42 procent. Det betyder att 2008 går till historien som det sämsta året någonsin på Stockholmsbörsen.”

Tja, det var nog att ta i att säga ”någonsin” (som ju även intecknar framtiden i sin omfattning). Men att 2008 i alla fall ”hittils” är det sämsta året på Stockholmsbörsen sedan Affärsvärldens Generalindex började mätas 1901, det stämmer. Vi slog tidigare rekordet från 1931, då Stockholmsbörsen backade med ”bara” 40 procent.

Så här långt har 2000-talet börjat med två av de tre värsta börsåren i modern tid – 2002 backade börsen med 37 procent. Fler historiska jämförelser hos di.se

Man är ju inte islänning i alla fall. Där backade börsen med 96 procent i år! Sämst i hela världen. Talade med Island på telefon idag, och tvekade inför att säga ”gott nytt år!”. Det kan ju uppfattas som hånfullt. Men ”mindre katastrofalt nytt år!” låter heller inte så bra…

Den isländska sångerskan Björk vägrar i alla fall att deppa. Tillsammans med riskkapitalbolaget Audur Capital så har Björk startat en investeringsfond som ska satsa på små isländska tillväxtbolag som utnyttjar Islands unika natur och kultur. Den kan ju ingen finanskris i världen ta ifrån dem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s