På lång sikt är vi alla döda

Peter Malmqvist ger sig på Finansbranchens dåliga rådgivning i artikel på DN debatt:

”På lång sikt går aktier alltid upp.” Detta lugnande påstående har du hört många gånger de senaste månaderna. Och påståendet stämmer, men den svåra frågan är vad som är ”lång sikt”. Få rådgivare vill ge ett svar på detta. Sedan 1950 har Stockholmsbörsen stigit med ungefär 11-12 procent per år. Det låter ju betryggande. En mer negativ bild är att de flesta som placerat i aktier de senaste tio åren i dag ligger back.”

Anledningen till att inga rådgivare vill nyansera bilden, genom att kanske säga att ”nu är det nog dags att ha mindre pengar på börsen”, att hjälpa till med tajming så gott det nu går, ja det är en enkel förklaring till det enligt Malmqvist:

En bidragande orsak till denna ensidiga rådgivning är att finansbranschen har obefintliga incitament för att vägleda kunderna bort från aktierelaterade produkter. Säljprocessen är helt fokuserad på att fånga upp det intresse som stigande aktiekurser genererar.”

Malmqvist oroas också över att det ökade personliga ansvaret för pensionssparandet kommer leda till stora orättvisor beroende om man går mot pensionen när börsen är på väg mot botten eller toppen:

”När en allt större del av pensionsinkomsten blir beroende av den hypernervösa aktiemarknaden, måste staten se till att bara en mindre del av kapitalet finns kvar i aktier på 64-årsdagen. Annars blir pensioneringen rena lotteriet.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s