Ränteklubbar försöker pressa boräntan

Allt fler försöker gå samman för att förhandla om boräntan med banken. Alltifrån rena gräsrotsinitiativ med grannar som snackar med varandra, till företaget Ränteduvan som startats enkom för ändamålet. Så här beskriver de själva på sin sajt hur de har tänkt att gå tillväga:

  • ”RänteDuvan är uppbyggd av förhandlingspooler där varje förhandlingspool består av medlemmar med liknande låneprofil, dvs. storlek på lån, belåningsgrad och ekonomi. Vilken förhandlingspool du kvalificerar dig till kommer framgå i det ränteerbjudande du får.”
  • ”RänteDuvans målsättning är att få bankerna att erbjuda en rörlig ränta kopplad till STIBOR. Det ger en räntenivå som inte är beroende av bankens interna referensräntor.”
  • ”RänteDuvan kommer att sträva efter att förhandla fram ränteerbjudanden utan krav från bankerna att annat sparande ska flyttas till banken.

Ska bli intressant att se hur de lyckas. När Comboloan försökte sig på detta nyligen så kom de inte i mål:

”Vi har pratat med många olika banker, och fått positiva signaler inledningsvis. Att vi ändå inte fått något slutligt erbjudande beror enligt bankerna på den korta tid som stått till förfogande. Bankerna har vidare signalerat att man haft svårt att resurs- och tidsmässigt kunna hantera en så pass stor grupp som vi blivit (200 personer).”

Naturligtvis hävdar bankerna, om man frågar dem, att man har bäst förhandlingsposition om man går direkt till dem och är beredd att flytta ”allt” till just den banken när man förhandlar personligen.

Knäckfrågan i gruppupphandling är nog att skapa så homogena undergrupper som möjligt. Det är nog svårt för bankerna att göra bra erbjudanden för en stor heterogen grupp som ju kan tänkas innehålla en hel del ”dåliga” kunder de egentligen inte vill ha…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s