”God” – men inte billig – fond ger överskott till välgörande

Efter ”God el” kommer nu ”God fond”, där bolagets överskott ska skänkas till välgörande ändamål. Men för att i princip vara en indexfond, så måste man säga att 0,85% i förvaltningsavgift inte är billigt. Du kan få indexfonder på olika geografiska marknader för hälften, eller helt gratis i form av Avanza Zero (som dock bara innehåller de mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen).  Men vill man skänka till välgörande omvägen via ett fondsparande så… Men varför inte bara välja de billigaste indexfonderna och sen stoppa in nån hundring i månaden via autogiro till valfritt välgörande istället?

Men, det är klart. Om du inte skänker till välgörande ”på köpet” så kanske du inte kommer dig för att göra det alls. Ungefär som många säkert ger till Röda Korset/Vi-Skogen när de pantar flaskor, fastän de inte hade gjort det annars. Gåvan blir ju då som en bonus, och vi upplever det inte lika mycket som en pengaförlust när pengarna ges bort ”automatiskt” via en ”God fond” eller i form av pantpengar vi ändå inte haft i fickan. Det är det här med mentala konton…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s