Det du handlar sällan handlar du dyrt

Forskningen visar att de flesta varor vi plockar på oss har vi ingen känsla för vad de “borde” kosta. Det gäller särskilt sådant vi handlar mer sällan. Ikväll upplevde jag ett bra exempel på det på ICA Brommaplan. Skulle ha pinjenötter till peston. Det visade sig att de har tre olika märken utplacerade på tre olika ställen i affären. Man kan välja samma mängd pinjenötter för 19,90, 34,90 eller 39,90. Jag är ingen expert på pinjenötter, men tvivlar på att kvaliteten skiljer sig så mycket. Torde vara ett bra exempel på sällanköpsvara som man inte har koll på vad den borde kosta. Alltså kan butiken dra en rövare och prissätta den lite hur man vill. Olika dyrt beroende på var i butiken man kommer på att köpa den. Billigast var den vid kryddorna. Där letar man nog om det finns på inköpslistan. Och då kanske man har handlat pinjenötter förut, som jag brukar varje vecka för fredagspeston. Den typen av kund har säkert mer koll på prisläget, alltså bör den billiga stå där. Den dyraste stod vid grönsakerna, där man kanske plockar på sig den lite mer spontant och förmodligen då tillhör sällanköparna. Där kan den också vara dyrast.

Ska i sammanhanget ge en eloge till kassörskan som utifrån mina ingredienser frågade ”det ska bli pesto ikväll?”. Och då hade jag ändå inte handlat olja eller parmesan! Hon tipsade även om att det funkar bra att ersätta pinjenötter med billigare valnötter. Är det lika stor priskillnad på dem med?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s