Nya skatteregler – ny turbulens på bomarknaden?

Det har surrats om att Anders Borg ska ändra på kapitalbeskattningen. Nu skriver VA.se att ett sådant projekt är på gång på Finansdepartementet:

”Departementssekreterare Pia Gustafsson på Finansdepartementet bekräftar att de arbetar med att nästa år få fram ett pm, ett förslag på en ny kapitalbeskattning som har dagens kapitalförsäkringar som utgångspunkt”

Om det innebär att man tar bort eller sänker reavinstskatten och slopar möjligheten att göra ränteavdrag, så kastar det om förutsättningarna för aktörerna på bostadsmarknaden.

Vinnare: de med lite lån som också har stora latenta reavinster som de bävat inför att realisera. Äldre som mot sin egentliga vilja bor kvar i storstadsvillan. De kommer sälja och flytta till 55+lägenhter som aldrig förr.

Förlorare: unga som inte har några reavinster med sig i bagaget när de påbörjar sin bostadskarriär, som enbart kommer märka av att månadskostnaden ökar med lika mycket som räntevadraget minskar. Deras köpkraft minskar på bostadsmarknaden.

Det senare sätter visserligen press på bostadspriserna, så förstagångsköparnas månadskostnad i slutändan kanske inte stiger fullt så mycket. Men i andra vågskålen finns det faktum att slopad reavinstskatt också gör vinnargruppen mer köpstark vilket sätter press uppåt på bostadspriserna. Initialt borde alltså toppobjekt med kapitalstark målgrupp (som inte behöver låna) blir dyrare, medan första lyan (som oftast är toppbelånad) blir relativt sett billigare. I den verkliga – dynamiska – världen där allting hänger ihop som kommunicerande kärl, så har jag ingen jävla aning om vad sluteffekten blir på bopriserna som helhet. Det enda jag vet är att de ändrade spelreglerna, om de inte presenteras mycket glasklart och utan minsta osäkerhet, kan skapa oro på bostadsmarknaden om vartåt priserna ska ta vägen till följd av förändringen. När man senast höll på att ändra på fastighetsskatten utan att vara tydlig med hur det skulle bli med uppskovsmöjligheterna, då fick sig bomarknaden en rejäl törn med ett tydligt hack i priskurvan förrförra hösten. Dags för en repris på det valhösten 2010?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s