Tuffare regler gör rörliga bolån dyrare?

I SBABs senaste konjunkturrapport skriver Tomas Pousette att det under närmaste åren är billigare att ha tremånaders boränta än att ha bundet på längre tider under samma period. Men, varnar han, politiska beslut kan förändra den slutsatsen. Om man t ex inför krav på amortering och sänker belåningsgraden, så ”drabbar” det kortare löptider snabbare än bundna. Dessutom skulle bolån med kort bindningstid också drabbas direkt om det infördes krav på bankerna att ha längre kapitalbindningstid i finansieringen av utlåningen. Då skulle ett tremånaders lån bli 0,5% dyrare i ett slag, och därmed slutar det enligt hans prognos att vara fördelaktigt med rörlig ränta.

”Den som väljer bindningstid för boräntan bör således hålla sig uppdaterad på vilka förändringar som finansinspektionen och finansdepartementet kan komma att föreslå för bolånemarknaden.”, skriver Pousette.

Det gäller alltså numer att även vara påläst på de senaste politiska utspelen, och ha känsla för vad valrörelsen har att komma med, för att ta kloka boräntebeslut…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s