Bostadspriserna i topp – för sista gången?

Idag kom Mäklarstatistik som visar att priserna nått nya rekordnivåer. Den prisnedgång som Finanskrisen förde med sig är nu helt återhämtad i riket (utom i storstäderna där det återstår någon liten procentenhet innan nya topprekord sätts även där).

Samtidigt träffade storbankerna finansinspektionen för att ge sin feedback på förslaget att införa lånetak på mellan 75 och 90% av bostadens värde.

Bankerna – som tidigare sagt att ingen bubbla är i sikte – varnar nu för prisfall på uppemot 30% om sådana lånebegränsningar införs. När bankernas lönsamhet helt plötsligt står på spel, har man upptäckt att det ändå finns luft i priserna. Varför skulle annars 30% pysa ut direkt bara folk inte får låna till hela köpeskillingen längre?

Läs för övrigt Hassler och Krusells intressanta ”motvalls”-inlägg i debatten. De uppmanar Finansinspektionen att hålla tassarna borta. Myndigheter vet inte bättre än bostadsköpare om det finns en bubbla eller inte och reglering gör mer skada än nytta, tycker de.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s