Dödlig frågesport

En fransk dokumentärfilmare ville visa tevemediets makt över människor, och upprepade forskaren Milgrams klasiska experiment från sextiotalet, fast i en tevestudio. Deltagare som trodde att de var med i pilotprogrammet för en ny frågesport fick i uppdrag att ge elektriska chocker till den deltagare som satt i buren för att svara på frågorna. För varje fel svar, skulle deltagarna höja strömstyrkan, och de fick gå ändå upp till 420 Volt, som de var medvetena om kan döda en människa.

Forskaren Milgrams experiment på sextiotalet gick ut på att studera hur vi lyder auktoriteter. Då var 70% av deltagarna beredda att skicka dödliga stötar till en person som var skådespelare och låtsades lida mycket av de fejkade stötarna. Det här franska teveexperimentet öveträffade det – hela 80% av deltagarna ställde upp på att dra på dödliga stötar på skådespelaren som till slut spelade död…

Dödslekar kanske ännu är ett steg bort i svensk teve. Men ”Extreme”-genren riskerar väl ha en hel del mer att ge. Vilken tevekanal blir först med att utsätta deltagarna för mild tortyr?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s