FIs gnista tänder elden?

Finansinspektionens ”allmänna råd” till bankerna att inte låna ut mer än till 85% av bostadens värde är inte skrivet i sten. De valde att inte utforma det som tvingande regler. Bankerna kan t ex kräva amortering eller en ”boprisfallsförsäkring” istället om de vill.

Man vill inte säga det högt – för det skulle kunna utlösa en nedgång – men man varnar indirekt för att bostadspriserna är farligt höga. FI påminer ju om att bostaden är en riskfylld tillgång och att 90-talskrisen fick bopriserna att sjunka med upp till 20 procent. Därför vill man att folk inte sitter för högt belånade.
Hur påverkar det här bopriserna?
FI räknar själva med en ”engångseffekt” nedåt på ettor, särskilt i Stockholms innerstad och andra glödheta områden av den svenska bostadsmarknaden. Behöver man betala 6% ränta på ”blanco-lånet” som behövs för att betala det man behöver låna utöver 85% av köpeskillingen (om man är förstagångsköpare utan större kontantinsats med sig) så får man så klart en sämre kalkyl än om det gick att låna nästan allt till samma låga ränta om 1,5%. Klart att det borde matta av budgivningen lite granna jämfört med innan de nya reglerna trätt i kraft.
Men sprider det sig utöver det? Är detta den till synes lilla droppen som får hela bägaren att rinna över med vatten som släcker bostadsbranden helt och hållet?
Nej. Det behövs nog mer än så för att vända skutan. Men en coctail av skarpare låneregler, höjda upplåningskostander för bankerna som vältras över med en höjning av boräntorna, en överraskande räntehöjning av Riksbanken, marknadsräntor som oväntat skuttar uppåt (finanskrisen är inte över…), ändrade fastighetsskatter som ökar villautbudet på marknaden, och… en svart svan som dyker upp lite oväntat – om några av de grejerna skulle hända samtidigt så har du likt den oförutsägbara väderleken förutsättningarna för en ”perfekt storm”.
Just liknelsen med det svårprognosticerade vädret dök upp när Hans Lind gästade Gomorron Sverige imorse och erkände att det är jättesvårt att sia om framtidens bostadspriser. Ett ärligt erkännande som är betydligt viktigare att ta till sig än alla tvärsäkra prognoser och profetior av diverse experter som än tror på ras, än tror på uppgång.
Det enda man vet säkert är – såsom FI konstaterar – att ”bostaden är en riskfylld tillgång”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s