Pyspunka bättre än chockterapi för bostadsmarknaden

Den som köper en bostad idag bör tänka på att det kan komma åtstramningar som gör det dyrare att ta lån. Bortsett från riksbankens räntehöjningar och banker som tar mer betalt för lånen, så talas det om om krav på amortering och slopade ränteavdrag. Finansminister Anders Borg – som är oroad för att den ökande utlåningen ska ge oss en bostadsbubbla i Sverige – säger till Dagens Industri att han kan tänka sig amorteringskrav på bolån.

Amorteringskrav är nog det klokaste alternativet om man vill hindra brasan från att ta sig för mycket. Slopade räntevadrag skulle visserligen hejda nyutlåningen men det skulle även drabba alla som redan skuldsatt sig utan att deras begränsade avdragsmöjligheter gör någon nytta för hejdandet av boprisernas utveckling. Tror inte det kommer bli verklighet så länge som politiker bryr sig om att bli omvalda. Det är för många som skulle känna sig lurade av en sådan reform: ”vi tog ju lånen under löfte att få göra avdrag, nu drar man undan mattan för oss i efterhand…”. Dessutom är slopade räntevadrag det säkraste sättet att sätta igång ett prisras. Det är just en sådan häftig förändring av marknadsförutsättningarna att det kan utgöra nålen som punkterar bubblan och kastar ned Sverige i samhällsekonomisk kris.

Bättre då att skapa pyspunka med hjälp av amorteringskrav på alla som tecknar nya lån. Bostadsmarknaden måste kylas ner, men inte med hjälp av chockterapi.

En reaktion på ”Pyspunka bättre än chockterapi för bostadsmarknaden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s