Jag vill också bli flygledare i Spanien!

De spanska flygledarna som ställt till med kaos i flygtrafiken genom att massjukskriva sig tjänar mellan 275.000 och 460.000 kronor – i månaden, enligt TT. Man borde nog utbilda lite fler flygledare eller standardisera Europas flygledning mera, så att flygledarna blir mer utbytbara. Åtminstone i Spanien, om uppgifterna om lönerna där stämmer. Det finns naturligtvis ingen exakt rättvisa i löner, men att de spanska flygledarna skulle tjäna fem gånger så mycket som landets premiärminister är väl i alla fall att ta i?

(Läs gärna på kommentaren från svensk flygledare nedan)

2 reaktioner på ”Jag vill också bli flygledare i Spanien!

  1. Saxat ur ett inlägg på pprune.org:

    ”If you must know as an experienced approach controller at LECB I made 4300 EUR last month. Our last colleagues to join are making 2300 eur.”

    I vanlig ordning sprids osanningar om flygledare som ligger i konflikt med en arbetsgivare med en ekonomsik agenda. Detta sprids sedan vidare av profithungriga dagstidning som vill ha polariserade historiera att berätta, och av naiva och icke faktakollande bloggare och kommenterare som gillar att ta ställning till både det ena och det andra, utan att nödvändigtvis besitta någon direkt kunskap i ämnet (nu var iofs ovanstående inlägg någorlunda nyanserat). De spanska flygledarna tjänar bra, men lönespridningen är mycket stor, och kraven på de anställda är hårda. Läs hela inlägget på http://www.pprune.org/atc-issues/416995-spanish-atc.html.

    Liknande desinformationskampanjer kan iakttas i Sverige gällande våra flygledares anställningsvillkor. Många gillar att tycka till om en yrkesgrupp som tjänar mellan 28000 och 67000 i månaden, men få människor verkar ha ett riktigt intresse av att verkligen sätta sig in i vad som pågår, och att förstå hur LFV behandlar sin personal och hur detta påverkar flygsäkerheten och de anställdas liv.

    Lästips: Artiklar om LFV och förseningar på dn.se och flygtorget.se, läs framförallt kommentarerna!

  2. Ja, det ar kanske lite val mycket men det ska tydligen vara ett valdigt kravande jobb. En kompis bror arbetar som flygledare. Det kraver inte bara disciplin pa jobbet utan aven i privatlivet, du kan inte komma till jobbet trott eller tankspridd. Ett exempel som beskriver det ar att de inte far arbeta mer an 3 timmar i rad. Jag tycker nog att nagon som ansvarar over tusentals manniskors liv dagligen iaf ar vard att tjana mer an vissa andra yrkesgrupper som tjanar ofattbara summor tex. fotbollspelare. Men visst, otroligt mycket pengar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s