Så kan lånen bli ännu dyrare

Folkpartiets ekonomisk-politiske talesman Carl B Hamilton gör nu utspel om att slopa ränteavdraget för att dämpa prisökningen på bostäder. Tidigare har han efterfrågat amorteringskrav. Vill han ha minskat ränteavdrag istället för ökad amortering? Eller både och? Ska man se dagens DN Debatt-artikel som att minskat ränteavdrag är den väg som regeringen alltså föredrar att gå? Kanske, om Hamilton först talat med Anders Borg om saken. Slopade ränteavdrag har ju även andats indirekt av Borg och Olofsson i annan debattartikel i DI precis före jul. Hamiltons artikel fungerar i alla fall som testballong där det visar sig att KD är enda allianspartiet som ställer sig direkt avvisande till förslaget (enligt denna sammanställning i DI).

Vågar man sig verkligen på att dra in en förmån från en betydande del av valmanskåren utan att ge något tillbaka?

Personligen tror jag mer på amorteringskrav. Skuldens storlek är ju ett större problem än att finansieringen av den är för billig. Ett sätt att skapa acceptans hos bolåntagare för att reformera systemet i en sundare riktning vore att slå två flugor i en smäll – ersätta räntevadraget med ett amorteringsavdrag.

Hur som helst är det tydligt – på flera sätt kommer det framöver bli ännu dyrare att låna till sitt boende. Räcker insikten om det för att redan nu hejda den värsta optimismen i budgivningarna?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s