Papegojan och pudeln

Här ett skolexempel på slipat intervjuoffer som inte släpper garden utan står på sig med sin papegojliknande upprepning av exakt samma svar inte mindre än 17 (!) gånger. Inte ens när pressekreteraren försöker avbryta intervjun går han därifrån, utan står tålmodigt kvar och fortsätter ge exakt samma svar gång på gång. Oavsett hur skickligt frågan till Tobias Billström ställs om av Rapports reporter Marja Grill som också håller lugnet och fattningen hela tiden. En lätt absurd historia som kan fungera som föredömligt exempel både på kurser i medieträning och intervjuteknik.

Denna svars-strategi funkade dock bättre förr, när man enbart hade korta inslag i etersänd teve att förhålla sig till. Nu när redaktionerna kan lägga ut hela härligheten i sin helhet på webben så kan man göra ett nummer av att han just inte svarar på frågan genom att svara samma sak 17 gånger. SVT´s intervju är redan uppmärksammad för det hos Expressen, Aftonbladet och SvD .

Här ett skolexempel på motsatsen. Någon som inte tänkt igenom sina svar på förhand. Investors vd Börje Ekholm åker på en rejäl uppsträckning av SVTs Kristina Lagerström.

2 reaktioner på ”Papegojan och pudeln

  1. Ja, och Ekholm svarade därför (??) klart mycket bättre. Han går att lyssna på, och det går att förstå allt han säger, han har hjärta (tycker jag) i sitt uttalande. Boström är obegriplig, med flit! Eftersom han på uppdrag av regeringen ställer de svar som dom därr tillsammans, det är precis vad han säger 17 gånger, tagit ett gemensamt beslut över att inte kommentera ”de så kallade wikileaks-dokumenten”.

    Men det tråkiga är att tolkningen av detta, regeringens uttalande, blir att vi som hoppas att just regeringen och länderna emellan ska ta åt sig från dokumenten som WL publicerar, kommer bli besvikna över att dom nog inte kommer att göra det. Lagen skyr inga medel. Den arkitekturen är flesta av världens regeringar uppbyggda av.

    Det enda som bryter ner (världs?-) regeringen (”lagen skyr inga medel”) är nog någon form av folkuppror, fridsam som våldsam.

  2. Wikileaks gör uppenbarligen nytta.

    Nu får regeringen leta upp en ny bombman så att fokus ändras. 😛

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s