Radio 1 vill inte att jag ska lyssna länge

Så har Radio 1 haft premiär. Svensk kommersiell radios första pratkanal kör igång morgonen med nyhetshjulet från helvetet. Nyheter med en snygg vinjett som låter precis som BBC World News följs av lokala nyheter, sen sport, ekonomi, nöjesnyheter, väder, reklam och så börjar det om igen. Det är helt ok nyheter, kort och koncist. Men det blir lite monotont då allt är i samma tempo, samma tonläge, samma stil. Efter 12 minuter – när allt går i repris igen – känner jag att jag kan det här, och då kommer en reklamjingel för Rix Morronzoo – ”samtidigt på 105,5…”. Förstår Radio 1 alltså att man inte orkar lyssna mer på deras kanal än max en kvart på morgonen? Är det en medveten strategi? I såna fall förstår jag inte hur man tänkt att dra lyssnare till sin talkshow kl 10? Radio är ett maratonlopp, det är inte som teve – där man i större utsträckning sätter på en viss kanal en viss tid. Radio 1 måste skaffa sig en bättre start på radiodagen om de ska överleva. Börja med att skapa variation och dynamik genom att sätta in två spirituella programledare med huvet på skaft som plöjer tidningarna, gör ”hallå där” på telefon och intervjuar spännande aktuella personer. Lite av Morronzoo/Äntligen Morron/Morgonpasset-känsla mellan varven skulle verkligen inte skada. Man behöver andningshål mellan kanonaden av nyhetssändningar hit och dit.

Efter en halvtimmes pliktlyssnande konstaterar jag att det är som att nyheterna går på autorepeat. Det kanske är en inspelad slinga? Närvaro-känsla noll. Det skulle också åtgärdas med hjälp av en programledare mellan nyhetssjoken, någon som får mig att känna att vi är på väg framåt genom morgonen. Om inte annat så för att säga vad klockan är…

Jag rattade över till Radio Stockholm och landade i 4 minuter Robbie Wiiliams. Puhh…

En radiostation där man kör reklamjinglar för andra kanaler (syskonkanalerna inom MTG Radio) för att man själv inte tror att folk orkar lyssna, är knappast den kaxiga start som jag hade hoppats på. Jag tror nämligen att de kan lyckas, och hoppas att det ska gå bra. Radio 1 är en vågad satsning som präglas av att glaset är mer halvfullt än halvtomt, och sådan experimentlusta måste uppmuntras inom kommersiell radio för att den ska kunna utvecklas.

-Radio 1 blir en bricka i det politiska spelet – med den stationen gör vi vårt yttersta för att visa politikerna att vi kan och vill göra annat än bara underhållningsradio, säger MTG Radios programdirektör Christer Modig till DN.

För övrigt är det på sin plats att fråga sig – ”var är brudarna?”

– Vi jagar tjejer, men de är inte alltid beredda att ta steget, säger Modig till Expressen apropå att Radio 1 än så länge bara har rekryterat män som radioprofiler.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s