Hunden utskälld som miljöbov

En stor hund är en värre miljöbov än en stadsjeep, visar nya beräkningar som DN citerar. Schäfern – som är den mest spridda hundrasen i världen – efterlämnar ett ekologiskt avtryck motsvarande 1,1 hektar per år har forskare i Nya Zeeland räknat ut. Att jämföra med en stadsjeep av typen Toyota Landcruiser som körs 1000 mil om året och bara förbrukar en energimängd motsvarande 0,41 hektar. Då inkluderas också den energi som gick åt för att producera bilen (energin som gick åt för att producera schäfern antar jag var så pass naturlig att den inte lämnade några större klimatavtryck). Kattägare kommer lindrigare undan, deras kissemissar lämnar endast 0,15 hektars klimatavtryck per år.

Vem ska ändra livsstil – Den som rastar sin hund på väg till affären som bara säljer närproducerad ekologisk mat, eller stekaren på Stureplan som okynnesbrummar sig fram genom stan i sin SUV?

Jag vet inte. Men den som byter både stadsjeep och reslig hund mot en liten hundkoja borde väl i alla fall gå säker från kritik.

En reaktion på ”Hunden utskälld som miljöbov

  1. För att sätta ett annat perspektiv på sakerna så kan man ju även titta på vilket fotavtryck en ny människa gör (dvs när man skaffar barn). I Sverige så landar man på 5,1 hektar och i USA på runt 9 hektar…

    Så ett extra barn kan motsvara 6-11 stadsjeepar (beroende på modell) i miljöpåverkan…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s