Är det nåt bra på libysk teve just nu?

Först var alla tre Kaddafi-sönerna gripna av rebellerna. Sen kom budet att en av dem ”flytt”. Inatt scoopade CNN´s reporter på plats utanför Rixos-hotellet i Tripoli att han sett ”tronarvingen” Saif Al Islam komma körandes i en armerad bil i tungt beväpnad kolonn. Reportern knackar på fönsterrutan och får en pratstund med Saif som bedyrar att ”hela Kadaffi-familjen mår bra” och påstår att ”vi lurat rebellerna in i en fälla genom att låta dem komma in i Tripoli”.

Antingen har rebellerna dåliga fångvaktare eller så ljög de när de sa att de fångat in sönerna. I vilket fall som helst så är händelseutvecklingen ett tecken på att det är högst osäkert vad som egentligen håller på att hända. Kanske ingen av sidorna egentligen vet hur mycket motstånd och militär kraft den andra sidan har att bjuda på just nu.

Den som lyckas sprida bilden av att vara överlägsen kan få med sig de osäkra som vacklar mellan vilken sida att stödja i detta sköra läge. Den som har bäst möjligheter att sprida sin propaganda sitter på trumf. Även om Kadaffis dagar onekligen verkar räknade, kan plågan förlängas om de Kadaffi-trogna lyckas fortsätta sprida sina ”Bagdad-Bob”-budskap med framgång. Minst lika viktigt är det för rebellerna att sprida sin seger-propaganda.

BBC konstaterar att ”the surprise appearance was just the latest tactic of a battle fought over the airwaves as much as on the streets of Tripoli. Rebel supporters in Benghazi have been eagerly monitoring events in Tripoli via television.” London Evening Standard’s militärreporter Robert Fox säger till tevekanalen att det nu är ett mediakrig: ”It’s a perception war and an information war”.

För en gångs skull vore det väldigt intressant att se vad det är på libysk teve just nu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s