Hjulet kan uppfinnas igen

image

Vissa uppfinningar är så geniala att man tar för givet att de funnits för evigt. Som skivat bröd och tablåfri tv.
Eller ta en sådan sak som väskor med hjul. Självklart är det är lättare att ta resväskan genom flygplatsen om man drar den efter sig och låter golvets motkrafter göra den mycket lättare istället för att kånka den i handen bärandes hela vikten själv med armens muskler. Resväskor föddes väl med hjul, tänker man.
Icke så. Patentet för första hjulburna väskan gavs först 1972. Bernard David Sadow från Fall River i Massachusetts heter uppfinnaren som först fick kalla handen i handeln. Inte för att väskförsäljare inte insåg den uppenbara fördelen. Utan för att det var så banbrytande nytt att de trodde att ingen skulle köpa det. Konstigt med hjul, typ. Vem vill bli först med en sån konstig väska? Eller hur de nu tänkte.
Tur i alla fall att mr Sadow stod på sig. Annars hade jag varit betydligt svettigare efter att ha sprungit genom Zürich’s utsträckta flygplats idag. Tack Bernie för att du inte tänkte tanken ”men om det var en så bra idé borde väl någon ha kommit på den tidigare?”!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s