Nobelpristagarna som håller med om att de inte är överrens – del 1: gratislunch för Hansen

Går det att förutspå börskurser och bostadspriser? Sökandet efter svaret började idag på Eleven City Diner i Chicago (har du vägarna förbi på 1112 S Wabash, så har de grymma sandwiches!).

image

Andreas och jag tog om första scenen hundra gånger tills tajmingen satt så perfekt att min monolog tog slut precis när det blev min tur att beställa…

image

…något som inte blev en ”gratislunch”. Men såna finns väl inte. Eller? Det är det vi sedan åkte iväg för att fråga en av årets ekonomipristagare, Lars Peter Hansen. Tillsammans med hans ekonomilärare (assistant professor) till fru, Grace Tsiang (bakom kameran) och deras ekonomistuderande son Peter, åt vi upp de goda mackorna som vi bjöd på.

image

Även om Hansen inte tror på några gratisluncher på finansmarknaderna, så fick han i alla fall idag en som mättade väl, helt utan extra kostnad.
Kalorierna förbrändes sedan med hjälp av lite fussball.

image

På väg till universitetet bjöd Grace på en fika i kvarteret. Där gav hon mig rådet att inte försöka förstå varför Hansen, Fama och Shiller fick priset tillsammans. ”Många tidningsartiklar har försökt koppla samman dem, men det blir lite krystat. Egentligen borde Lars Peter fått det för två år sen med Sargent, men de rättade väl till det nu…”
Så pratade vi lite om kontrasten mellan Fama och Shiller (en akademisk-ideologisk konflikt som Hansen i intervjun försökte värja sig mot att ta ställning till) och hur tron på effektiva marknader där marknadspriset alltid är rätt (Fama, och till stor del även Hansen) står mot behavioral finance-skolans (Shiller) syn på människor som delvis irrationella beslutsfattare som emellanåt bygger upp bubblor.
Sen en titt in i Hansens ”pizzaworkshop” med sina studenter…

image

…där endast en av femton var tjej. Så om 30 år kan vi i alla fall räkna med att drygt 6% av alla ekonomipristagare är kvinnor?
På väggen hängde idel gamla stötar som gjort sig ett namn i gamet. Bakom den kaffedrickande Hansen…

image

…hänger t ex en tidigare Nobelpristagare från Chicagoskolan, en viss mr Friedman…

image

…men se, om det inte också fanns en svensk med på ekonomernas Hall of Fame…

image

(som började med ett porträtt av Adam Smith).
På vägen hem konstaterade jag att amerikanerna är bra på att fejka det äkta. Precis som på Princeton, där jag var förra gången jag hade detta roliga ärende till USA, så har detta blott 100-åriga universitet byggnader i 1600-talsarkitektur á la ”Harry Potter was here”.

image

Rundar av dagen med lite trash-finansteve som får gamla goda A-ekonomi (vila i frid) att framstå som helgmålsbön i jämförelse:

image

Gonatt, måste sova ordentligt nu. Imorgon träffar jag en hårding. En no nonsense kinda guy har jag fått för mig att han är, den där Fama.

Här kan du läsa hur mötet med Fama gick. Och här om den tredje pristagaren i år, Robert Shiller.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s