Så stoppar man HIV med lotteri

 Kan man hindra spridningen av HIV med hjälp av ett lotteri? Ja, banbrytande forskning på Handelshögskolan i Stockholm kommer med sådana resultat. ”För första gången har man tydligt kunnat påvisa att en insats ändrat sexuellt beteende så pass att HIV-spridning minskar markant”, säger Martina Björkman Nyqvist som är en av forskarna bakom studien som omfattar 3000 personer i Lesotho. Människor som genom tester kategoriserats som ”riskbenägna” var överrepresenterade bland de som ådrog sig smittsamma könssjukdomar. De erbjöds ett lotteri med vinstchans på motsvarande 4 månadslöner om man testades negativt för två behandlingsbara könssjukdomar. De mätte därefter effekten av programmet i termer av minskad incidens av HIV.   Och med lotteriet så minskade smittspridningen i denna grupp med 60%! HIV-spridningen i den studerade gruppen som helhet sjönk med 20% (vilket är ett stort framsteg i sig). ”Tanken är att individerna ska ha en chans att förbättra sitt beteende över tiden eftersom programmet är repetitivt. Vi kommer ju tillbaka 7 gånger under 2 år”, säger Martina Björkman Nyqvist.

Det är den inom beteende-ekonomi noga kartlagda ”lotteri-effekten” som slår till. Överlag överskattar vi människor små sannolikheter och underskattar stora. Vi är irrationellt rädda för att krascha med flygplanet men går över övergångsstället utan att se oss för…
De som på detta viset är extra mycket överskattande av sannolikheten att vinna på lotteri och mest nonchalanta mot sannolika risker (som att få HIV genom oskyddat sex i Lesotho), de är mest motiverade att delta i ett sådant här ”lotteri mot HIV”. Därför blir resultaten tydligast i den gruppen.

Hur kan man generalisera de hör resultaten? Ja, det är lätt att tänka sig paralleller med kampanjer mot droger eller vårdslös körning. Tänk om försäkringsbolag erbjöd unga män som precis fått körkort ett lotteri med stor vinst till den som är fläckfri första året bakom ratten? Kanske skulle vi då ha färre olyckor med skenande 18-åringar på landets vägar?

Den här studien är ett intressant och hoppingivande fall av beteendeekonomi goes hälsoekonomi. Även ett år efter att lotteriet var över satt de nya goda vanorna i (att använda kondom, inte ha flera sexpartners samtidigt osv).   Här intervju med Martina Björkman Nyqvist i Gomorron Sverige imorse. 

Här är forskningsrapporten (som stöds av Världsbanken).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s