Den enarmade ekonomen – därför ska du sluta läsa de rosa sidorna

Läser du de rosa sidorna i hopp om att få ett hum om vart ekonomin är på väg? Lycka till! Fan vet. Men många uttalar sig. Precis som intresset för vädret stigit till maniska proportioner denna ostadiga sommar står börsprognoserna som spön i backen när aktiemarknaden svajar. Folk vill veta – kommer det gå upp eller ned? Blir det sol eller regn imorgon? 
Lyssna på vädermannen, men slå dövörat till när börsoraklet uttalar sig. Meteorologer håller på med vetenskap. Börsanalytiker, prognosmakare och vi journalister håller på med storytelling. Vi kan som bäst ge dig terapeutiskt lättnad när börsoron håller dig vaken om natten.   
I den lilla notisen till vänster i uppslaget av SvD Näringsliv på mitt frukostbord kan jag läsa att ”det spelar ingen roll om du är rik eller fattig. Pengar är den ledande orsaken till stress och oro, enligt en undersökning av American Psychological Association”. På så vis är det kanske klokt för nattsömmnen att fly aktier nu när läget bedöms osäkert om vart kurserna ska ta vägen (som om det någonsin varit säkert att börsen ska upp eller ned…). Såsom det står i artikeln bredvid. Sedan oktober ifjol har 31 miljarder flyttats ur aktiefonder i Sverige. Men många tvekar ännu. Man vill ju inte missa nya ryck på börsen, eller hur? Forskning visar att ett fåtal börsdagar står för merparten av den totala uppgången under en längre tidsperiod. Har man pengarna parkerade på sidlinjen när börsen tar sina plötsliga glädjeskutt tappar man en stor del av poängen att spara långsiktigt på börsen. Köpa billigt och sälja dyrt är allt det handlar om. Så enkelt, men ack så svårt. De flesta köper när de känner att det är tryggt att ha pengar på börsen (när den redan gått upp länge och aktier är dyra) och säljer när de blivit avtända på ständiga nedgångar (när det börjar bli billigt). I denna tvekamp mellan hopp och förtvivlan finns ett omättligt utrymme för analys och expert-råd. En artikel om börshumöret är för rosa sidorna ett lika säkert kort som ett löp om ”Då kommer sommarvärmen” för kvällisen mitt i den svenska regnperioden. Läs gärna väderprognosen, den har oftare rätt än fel. I alla fall så länge den inte sträcker sig mer än en vecka framåt (10 dagar är någon slags gräns för vad seriösa meteorologer vågar sig på utan att behöva skämmas alltför mycket för avvikelserna från den). Men skippa börsprognosen. Den har lika ofta fel som rätt. Det är som att singla slant. Det som påverkar börskurserna är en blandning av slump (mer än vi tror) och komplexa samhällsskeenden som inte går att få in i matematiska prognosmodeller. 

Faktum är att det som står på rosa sidorna oftare är fel än rätt. Det har att göra med att experterna som uttalar sig där har sämre koll på hur lite de vet, jämfört med meteorologer. De senare lär sig av sina prognosmodellers imperfektioner, får omedelbar feedback på vad som slog fel och får en känsla för när det är svårt att vara säker på prognosen. Är det ett stabilt högtryck över Sverige är det lättare att med god sannolikhet påstå att kommande dagar blir soliga än om högtryck och lågtryck avlöser varandra i en instabil bana. De är vetenskapligt skolade och vet att folk ringer klagomuren om de är för kaxiga och lovar sol på midsommar om det sedan inte blir det. Annat med börsoraklen. Ena dagen är Kina superhett, andra dagen stinker Kina-aktier. Ingen kommer ihåg vem som sa vad, ingen hålls tills svars för gårdagens uttalanden. Varmluften kan fortsätta fylla rosa sidorna med prognoser som kunde varit hämtade ur kaffesumpen utan att det leder till några negativa konsekvenser för citat-maskinerna på bankerna och analysfirmorna som mer än gärna ser sitt namn i tidningen. 

Det värsta problemet är att de som vi journalister helst citerar är de som är mest självsäkra. De vars uttalanden går att rycka ut till en citat-rubrik är de som säljer bäst. Inte de som akademiskt tråkigt säger ”å ena sidan, å andra sidan” (och indirekt erkänner att de faktiskt inte vet). Det är de kaxigaste tomma tunnorna som skramlar högst som får mest utrymme. Philip Tetlocks monumentala forskning om experters (urusla) prognosförmåga visar att det just är dessa som är värst på att spå i kaffesumpen. Då de är begåvade med för stort självförtroende saknar de den distans som krävs för att vilja gå tillbaka till vad de sagt tidigare och utvärdera varför tidigare prognoser slog fel. De är inte intresserade av att se sina misstag (kanske för att de tror sig ofelbara?) och lär sig således inte av dem. De fortsätter uttala sig tvärsäkert och blir därmed fortsatt välciterade av rosa sidorna-journalisterna, vilket spär på deras självförtroende ytterligare och befäster deras felaktiga självbild. Därför är det mer skadligt än nyttigt för dig som sover oroligt om natten på grund av börsen att öppna tidningens rosa sidor. Risken är att du börjar köpa och sälja oftare på grund av deras ständigt nya framtidsutsikter och därmed dra dig undan från börsen när konsensus är att börsen är fortsatt farlig och sedan kasta dig tillbaka när de flesta av kaffesumpsmännen – i grupptänkandets trygga famn – vågar lova att återhämtningen ”ser stadig ut”. Du sällar dig till den stora skaran som säljer när det börjar bli billigt och köper tillbaka när det börjat bli dyrt.  

Nu kanske du tänker ”nog med akademiskt tjafs, nu vill jag faktiskt veta hur det går med börsen i höst!” Tja, huvudartikeln på SvD Näringslivs uppslag bjuder på argument att lägga i bägge vågskålar. Å ena sidan: ”Grekland skakar världen”, ”mer oroande är utvecklingen i Kina”, ”dollarn ytterligare huvudbry i höst”. Å andra sidan: ”det låga ränteläget är en kraft som drar i positiv riktning”, ”det ser rätt bra ut i USA”, ”Europa påverkas inte mycket av Grekland”. 
President Truman är inte bara känd för att ha bombat Japan med kärnvapen. Hans beslutsamhet visade sig också i misströstan med ekonomer som hela tiden sa ”one the one hand… one the other hand…”. Truman lär vid ett tillfälle ha lackat ur på sina veliga rådgivare och efterfrågat en tvåarmad ekonom istället. Alltså en sådan som tvärsäkert vet att ”börsen ska upp i höst”. I just denna artikel i Svenskan är experterna faktiskt inte så kaxiga. De är mer av den enarmade sorten som andas åt flera håll samtidigt. Det enda de verkar överens om är att ”Kina är ett orsomoln.” Välj vad du vill tro på, det finns alltid en story som i efterhand kan rationalisera utvecklingen. Oavsett hur det går. Agerar du rätt, kan du sen berömma dig själv för att ha handlat klokt och insiktsfullt. Agerar du fel, kan du skylla på experterna som hade fel. Varmluften på rosa sidorna är inte helt värdelös, trots allt.    

2 reaktioner på ”Den enarmade ekonomen – därför ska du sluta läsa de rosa sidorna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s