Rationell kriminell

Brott lönar sig. I vissa fall. Felparkering till exempel. Eller hur ska man annars förklara uppkomsten av sådant som ”Pbotförsäkring”?

pbotforsakring2.jpg

Nobelpristagaren Gary Becker inledde sitt arbete med att studera rationaliteten bakom kriminaliteten, just genom att komma på sig själv med att skita i att betala parkeringen, för att han bedömde risken att få böter som så liten att det lönade sig att fulparkera. Om en p-bot är på 500 kronor, och det kostar 25 kronor att stå parkerad, då lönar det sig att fuska om risken att bli påkommen är mindre än 5%. Vad är sannolikheten att en p-vakt kommer förbi här under kommande två timmarna? Tja, hur många p-vakter finns det, hur stort område har de att patrullera? Osv. Även om vi inte gör denna kalkyl, så har många en känsla för det. Rätt eller fel. Men det viktiga är vad folk tror. Så tror vi att vi kommer bötfällas, så betalar vi. Annars är det rationellt att fuska.

Att det sen finns något som heter moral, är en helt annan sak.

En reaktion på ”Rationell kriminell

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s