En äkta gräddfil

En annorlunda variant på trängselskatter och vanliga vägtullar föreslås i Storbrittanien: en särskild fil för de som är beredda att betala för att få köra fortare än de som riskerar fastna i kö. Times Online skriver här om förslaget som återges av E24 med kommentar från Vägverket. Oklart dock om det verkligen är så att den ordinarie hastigheten skall få vara högre för betalande (konstigt ur trafiksäkerhetssynpunkt!), eller om det bara gäller vid köer. Grundtanken är i alla fall densamma som den man praktiserar på sina håll i USA: en fil för betalande som vet att de kommer fram i tid, samtidigt som det är gratis att sitta fast i kö…

”Lexus lanes” kallar kritikerna det. Det är ju verkligen fråga om att ”betala sig förbi kön”. Som att införa valfri trängselskatt med garanterat köfritt för de som betalar.  Till skillnad från vår stockholmska trängselskatt för alla,  som dock inte garanterar att man kommer fram i tid.

Det är ju visserligen rationellt att låta bilister göra sina egna prioriteringar mellan tid och pengar. Men frågan är vad som är bäst för miljön? Det borde väl vara ett trafikflöde som motsvarar effektivaste utnyttjande av bilmotorerna. Är inte det att alla kör ungefär lika snabbt? Inte att vissa dundrar på, medan andra sitter nästan still?

Är ”Lexus lanes” kanske bara ett sätt att slippa kontroversen med att införa vägtull/trängselskatt för alla? Lite intressant då att det i de anglosaxiska länderna verkar mer PK att välja detta alternativ med gräddfil framför jämna plågor för alla…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s