Skjut först, fråga sen!

Problemet i bankkrisen är att det inte spelar någon roll att bank 1 ser säker ut. När bank 1 lånar ut till bank 2, spelar det heller ingen roll om bank 2 i sig ser säker ut. För vem vet hur säker bank 3 är som lånar av bank 2? Alltså säkrast att misstro bank 1 redan från början, tänker marknaden:

”We know who the strong banks are, but we don’t know who the strong banks are exposed to,” explains Simon Maughan, banking analyst at MF Global in London. In this treacherous environment, a bank doesn’t just worry about its counterparty, he adds, but about its ”counterparty’s counterparty.” The European Central Bank, working together with the Federal Reserve and other central banks, has reacted by making hundreds of billions of dollars readily available to financial institutions, but so far that hasn’t broken the vicious circle, and interbank lending remains gummed up. ”It’s like pushing on a string,” says Maughan. He points out that banks are hoarding the money they can borrow overnight from central banks rather than using it to lend to others; as a result, ”You’re not really achieving anything at all.”

Saxat ur Time.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s