Saab måste göra en ny turbo

Läser Roland Fagerfjälls historia om Saab, och när han beskriver hur lyckosam Saabs satsning på turbo var på sjuttitalet, så framstår det som självklart att det är endast med denna typ av exklusiv och egenartad profil, som en biltillverkare kan överleva med små volymer. Eftersom man då kan ta bra betalt fört sig.Turbon var på sin tid en unik företeelse i en personbil, och där gick Saab i täten:

”Den nya bilen skulle heta Saab 99 Turbo, och det var meningen att företaget skulle tillverka 4.000 svarta, sportiga bilar. Det blev 10.000 och var tredje Saab vid den här tiden blev en turbo. I USA tog bilhandlarna en administrativ avgift från alla köande yuppies (YUP = young urban professional). Jag gjorde vid den här tiden en reportageresa till USA:s biotekföretag där jag intervjuade entreprenörer, finansfolk och ögonläkare som hade högkonjunktur. Flera undrade spontant om det gick att komma i direktkontakt med Saab i Sverige för att runda den amerikanska kön.”

Saab gjorde då med sin 99 Turbo  (oplanerat) det som Apple nu senast gjorde (beräknande) med sin Iphone. Skapade hype genom exklusivitet byggd på teknisk innovation, laddad med en image av självsäker egensinnighet. Det var länge sedan Saab levde upp till det.

I tillbakablicks-artikeln i Expressen läser jag att Saab efter det att efterfrågan på sina flygplan sjönk vid andra världskrigets slut, funderade på att ge sig in på köksutrustning, testade tillverka lättmetallbåtar, och ett tag funderade på att slå sig in på fiskeutrustning. Men sedan bestämde man sig för att använda fabrikerna och personalen till att göra personbilar. Resten är snart historia. Om inte.

Om man inte gör samma sak som 1945. Kommer på nåt helt nytt, mer kommersielt gångbart, men med utgångspunkt från det man är bra på och redan har.

Blir det Maudans vindkraftverk? Tja, idag är det nog inte lika lätt att sadla om från billtillverkare till vindsnurremakare, som det 1945 var att byta från flygplan till bilar. Men kanske finns det någon del inom Saab som är spjutspets. Kanske blir Saab framöver en underleverantör till de andra (färre) stora biltillverkarna i framtiden?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s