I väntan på det andra fallet

Flera mäklare jag talat med de senaste dagarna säger att fler än någonsin säljer först och köper sedan eftersom ”folk är rädda för att det ska dippa i höst igen”. Det är ju det som experterna varnar för och som jag själv skulle ta höjd för. Den soliga våren på bomarknaden är inte startskottet för en ny uppåt-trend. Priserna må ha repat sig ordentligt de senaste månaderna (I flera fall tillbaks till ”före-krisen”-nivåer), men det finns ändå mer nedåtsida än uppsida på bomarknaden:

  • räntorna kan inte bli lägre (möjligen marginellt om Riksbanken sänker en gång till)
  • Arbetslösheten kommer bli högre (och det tar 1 till 1,5 år innan den sjunker igen efter att botten är nådd i den reala ekonomin)
  • Lagret av bostäder och spekulanter som i höstas/vintras inte vågade göra affär, har under våren rensats ut.

Min slutsats: antingen ligger bopriserna stilla i höst, eller så fortsätter den nedåtgående trenden tills dess att botten verkligen är nådd i ekonomin den här gången. Och då menar jag även den ”mentala botten”, då den sista optimisten blivit pessimist. Då börsen vänt för länge sen…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s