Efter Riksbankens besked – så gör jag med räntan

Riksbanken står fast vid sin tidigare prognos om hur de ska göra med styrräntan framöver. Alltså ingen tidigareläggning av räntehöjning, tidigast hösten 2010 räknar Riksbanken med att höja räntan. För bara några dagar sedan kom konjunkturprognoser från två storbanker som spådde ”räntechock i vår” (enligt den braskande rubriken på di.se), men trots att Riksbanken alltså står fast vid sin tidigare prognos, så vill bankekonomerna inte släppa taget om tron att räntan kommer höjas redan i vår.

Konspirationsteoretikerna tror att det bara handlar om att bankerna vill få oss att binda lånen. Jag tror att det är en smitta av ”vårkänslorna på börsen” , av alla de ”gröna skotten” som kommit upp. Det ligger mer nyhetsvärde i att se ljuset i tunneln då vi till mans törstar efter att höra något positivt om framtiden. Står man då som prognosmakare i valet och kvalet att se glaset som halvfullt eller halvtomt, kanske man hellre ser det halvfullt? Det är ju den inställningen som ger experter uppmärksamhet just nu. Enligt nyhetslogiken kommer media härnäst att uppmärksamma de experter som varnar för ”nattfrost hotar de gröna skotten”…

Denna läsarkommentar på di.se till nyheten om Riksbankens status quo idag, är ett annat sätt att säga det på:

”Ja … alla Ni nu som plötsligt tror att räntan ska vara låg till hösten 2010 … låt mig försiktigt påminna Er om att RB snabbt kan ändra sin räntebana och då kan plötsligt bankekonomerna få rätt ! Sanningen är väl att INGEN egentligen vet någonting om framtidens ränta i dagens marknad som på alla plan styrs av spekulation och gissningar !! Jag menar … om vi har haft den värsta nedgången i
ekonomin sedan 30-tals depressionen i HELA VÄRLDEN och på bara 9 mån ordnar tillväxt och allt är frid och fröjd … då har vi mirakelmedicinen för all framtid !!! Alla kan ju då tänka efter om krisen ens har börjat för fullt ?? Kanske räntan är 0.10 % nästa höst !! Vad jag menar är att ingen vet någonting …
varken du är städare eller Harvard-utbildad !
Varri”

Vad jag menar är att vi ska ha respekt för att det är extremt svårnavigerad terräng där ute. Extra mycket skepsis till ”ekonomiska prognoser” är på sin plats. Inklusive tvivel på att Riksbanken kommer kunna följa sin egen prognos.

Så, om denna nyhet ”om oförändrat läge” från Riksbanken idag leder till sjunkande bunden ränta (Riksbanken beslutade ju att låna ut ytterligare 100 miljoner till bankerna till fast pris på 12 månader), så kanske jag själv ska ta och slå till på att binda det rörliga på ett år för säkerhets skull, om jag kan få ned det till en 1,40-1,50%. Jag vill inte binda om skillnaden är för stor mot 3-månaders (där det verkar som att 1,20-1,30 är vad bankerna vill sträcka sig till just nu). Mina bundna lån löper nämligen ut om ett år, och då vill jag vara helt obunden. Det är ju enda chansen att kunna förhandla med banken på riktigt om räntan (om man på allvar kan hota med att gå någon annastans). I dagsläget satsar ju bankerna snarare på att öka intäkterna på befintliga kunder (med ökade marginaler som konsekvens) än att sno åt sig nya genom att bjuda under varandra såsom de hade mycket lättare till att göra för ett par år sedan. Därför är det extra svårt att förhandla ned räntan om man redan är kund i banken. Man måste idag än mer än tidigare våga rösta med fötterna om man ska få en bra deal!

En reaktion på ”Efter Riksbankens besked – så gör jag med räntan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s