Så gör jag med boräntan – del 2

Här en uppföljning till tidigare inlägg om hur jag själv resonerar om boräntan just nu:

Jag står inför valet att ha kvar bolånen helrörligt för 1,53%, binda på 3 månader till 1,30% eller på ett år för 1,48%. Det var det bästa banken ville erbjuda mig. I ett läge då det är fullständigt orimligt att tro att styrräntan ska sänkas ännu mera, så finns ingen poäng att ha helrörligt när det är dyrare än de bundna löptiderna. Riksbanken sa visserligen i förra veckan att de står fast vid sin prognos att inte höja räntan förrän tidigast om ett år. Men de flesta ”experter” tror ändå det blir höjning till våren. På Stockholmsbörsen kan man handla med en särskild Riksbankstermin, och den handeln avslöjar vad marknadens bästa gissning är just nu om den framtida styrräntan. På Nasdaq OMXs hemsida ser jag att marknaden tror räntan lämnas oförändrad på 0,25% fram till april då man räknar med en 0,25%-enheters höjning, följt av en höjning om nästan 0,5%-enheter i mitten på sommaren. Om det blir verklighet kommer jag grovt räknat[1] kunna ha en låg 3-månadersränta på 1,30% i ett halvår, betala 1,55% i tre månader, och 2,05% i ytterligare tre månader. Det ger mig en snittränta under året på 1,46% (1,3*6/12+1,55*3/12+2,05*3/12=1,55%). Och det som erbjöds mig om jag binder på ett år var 1,48%. Om marknaden får rätt i sin gissning, och marknadens gissning är alltid den bästa gissningen man kan få, så lönar det sig i dagsläget att binda på ett år. Däremot finns det grund att tro att 3-månadersräntan kan komma att sjunka lite till på grund av att bankernas korta upplåningskostnader minskat. Så kalkylen kan se annorlunda ut om några dar.


[1] Borde egentligen nuvärdesberäkna det hela, då det kostar mindre att betala hög ränta idag än imorgon. Men på ett år blir det ingen större skillnad i beräkningen.

En reaktion på ”Så gör jag med boräntan – del 2

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s