I Finansinspektionens senaste rapport över effekterna av de statliga stabilitetsåtgärderna konstaterar man att bankerna den senaste tiden bättrat på sina marginaler på bolånen:
”Under våren och sommaren har villkoren på de finansiella marknaderna förbättrats. Kreditpremier och likviditetspremier har sjunkit och det låga ränteläget har sänkt bankernas finansieringskostnader. Marknadsfinansieringen via obligationer och certifikat ökade under våren och sommaren. Emissionerna
på längre löptider har ökat under våren. Även Riksbankens utlåning till bankerna på löptider upp till ett år har underlättat bankernas finansiering.”
Bankerna köper helt enkelt in pengarna billigare nu än i vintras, men tar fortfarande lika bra betalt för utlåningen. Mer vinst i bankkassan med andra ord.
Riksbankens senaste generösa 100-miljardersutlåning till låg ränta som bankerna kan ta del av riskerar snarare fylla på bankernas kassakista än ge hushåll och företag billigare lån, vilket är avsikten.
Om inte konkurrensen är skarp nog för att till slut sänka utlåningsräntorna med lika mycket som bankernas upplåningskostnader minskat. Vilket SBABs Tomas Pousette verkar tro:
”Oförändrad styrränta och lägre riskpremier innebär att den kortaste bundna boräntan på tre månader kan komma ned med ytterligare en kvarts procentenhet till 1,50 procent nästa sommar”, skriver han i SBAB:s senaste konjunkturrapport.
Den som tror det ska därför räkna med sjunkande korta utlåningsräntor framöver, i såna fall är det ”fördel rörligt” just nu vad gäller boräntan.
2 reaktioner på ”Den rörliga boräntan borde bli billigare”