Så gör jag med boräntan – del 3

Förutsättningarna ändras fort på räntemarknaden. Nu på morgonen gick jag in på bankens hemsida och ser att deras utannonserade 3-månadersränta sjunkit med 0,14%-enheter och 1-års-räntan blivit 0,05%-enheter billigare.

Den förväntade snitträntan om jag har 3-månadersränta bygger jag på marknadens prognos om framtida styrränta speglad av RIBA-kontrakten:

riba0909

Med den prognosen som utgångspunkt räknar jag denna (förenklade) beräkning:

1,14%*6/12 + 1,39*3/12 + 1,89*3/12=1,39%

1,39% förväntar jag mig alltså betala i snitt under kommande året om jag ligger ”nästanrörligt” på 3-månader. Att jämföra med 1,43% som jag betalar för att binda på ett år. Jag skulle alltså betala lite mer för att binda, vilket är naturligt. Jag försäkrar då bort t ex risken att en Finanskris 2.0 skulle få räntemarknaden att gå bananas igen. Men sannolikheten för det eller något annat lika omvälvande är ju inte stor, så varför inte köra på 3-månaders ? Jo, det blir det till slut.

Lärdom: ränteerbjudande är färskvara. Imorgon kan det se annorlunda ut. Och i detta fallet kom sänkningen – som ju låg i korten – med några dagars fördröjning efter Riksbankens besked att de tror på fortsatt låg ränta. Det kan alltså löna sig att vänta in att bankerna anpassar sitt kunderbjudande till verkligheten på marknaden. De väntar ju gärna ut varandra för att se hur mycket andra banker hänger med nedåt när marknadsräntorna sjunker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s