Vad är värdet av Ingmar Bergman?

Bukowskis auktionerar ut Ingmar Bergmans möbler och prylar den 28 september. En hel del snygga möbler, av mestadels stramt och stiligt snitt. Gubben hade smak för Carl Malmsten, kan man säga. Bergman hade tredubbla uppsättningar av vissa av den svenska designerklassikerns möbler.

Man kan för övrigt köpa på sig gulbaggar, riddarkors hit och dit och andra hedersbetygelser om man nu känner för det.

Och så hittade jag detta:

bergmanshorselskydd

Bergmans hörselskydd.

Hade han på sig dem när han röjde sly ute på Fårö? Eller tog han på sig dem när han inte ville störas på kvällen när det var dags för en sudoku?

Det är frågor som dessa, det kittlande med att en av världens mest berömda människor har haft dessa saker, och att tingen därmed delar hans historia, som gör de så mycket extra värdefulla. En Mercedes är inte bara en Mercedes om den stått ute i ett garage på Fårö.

Vem fan skulle annars buda på ett par gamla hörselskydd med utropspris 600-800 kr?

När man kan hitta dessa avancerade hörselskydd med ett fullstereo, aktivt hörselskydd för tvåvägskommunikation (bra om man är ute och jagar), för endast 500 kr på Blocket:

peltor

Jag ringer upp intendent Tom Österman på Bukowskis och frågar vad han tror att ”Bergmanpremien” kommer bli på dessa grejer.

-Omöjligt att säga, vi lämnar åt marknaden att avgöra det. Men om du tar dessa hörselkåpor som exempel, säg att du lägger in hörselskydden i en plexiglaskupa och kallar det konst, då har du ett utmärkt conversation piece där hemma. Vad får du betala för det om du går till ett galleri? Några tusen i alla fall…

Österman säger att han blivit nedmailad av personer som aldrig varit på auktion förut men är stora Bergman-fans som vill ha tips på hur de ska göra för att över huvudtaget komma över något som har varit i den Den Stores ägo.

Det utländska intresset har varit stort, framför allt från USA och Europa. Dock inte så mycket förfrågningar från Asien, enligt Charlotte Bergström, informationsansvarig på Bukowskis.

Så hur mycket kommer Bergmanfansen världen över att bjuda upp grejerna utöver vad de annars vore värda?

Låt mig gissa att  de ”billigaste” sakerna som t ex Ingmars fiaspel (utropspris 300-500 kr), blir de dyraste i slutändan.

bergmansfiaspel

I alla fall dyrast om man ser till vad ett vanligt fiaspel annars är värt på andrahandsmarknaden (20 spänn på en loppis?). Det är ju dessa grejer som de vanliga fansen – som kanske inte har råd med Bergmans Eams- fåtölj – kommer slåss om.

Kanske blir det som vanligt de mest skrymmande och minst ”klassiska” möblerna som blir mest prisvärda? Det ska bli mycket intressant att se i efterhand vad Bergman-premien landar på. Jag återkommer i frågan när auktionen är över. ”Big Mac”-index i detta fall kan vi ju låta vara dessa Lilla Åland-stolar:

bergmanslillaaland

Stolarnas utropspris 2000-2500 kr ligger i linje med vad de brukar kosta i vanliga fall, någonstans mellan 500 och 1500 kr st beroende på skick. Helt nya kan man få för 2300 kr styck.

Ska vi gissa vad de går för? 10 000?

Säkert mer. Man kommer ju aldrig kunna köpa exakt likadana Lilla Åland-stolar någon annan gång någonsin. Ty blott dessa Lilla Åland-stolar Bergmans egen sjärt mången gång besuttit.

Man ska nog inte underskatta Ingmar Bergman…

En reaktion på ”Vad är värdet av Ingmar Bergman?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s