Goda råd ÄR dyra

DN Ekonomi har en bra grundläggande sparskola. I helgens avsnitt listas vad man bör vara medveten om när man får ”rådgivning” på banken  eller – ännu värre – uppringd per telefon av allehanda rådgivningsrövare. Maria Croft sammanfattar det hela väl:

”Banken tar betalt genom att rekommendera de egna produkterna. Det kan mycket väl vara ett bra val men det är inte säkert att det är det bästa. De fristående rådgivarna får ofta sin försörjning genom provisioner från de bolag vars produkter de rekommenderar.”

Vill man vara säker på att få ärliga råd som enbart tar hänsyn till ens eget bästa finns bara två alternativ:

1. Betala för riktigt oberoende rådgivning – något främst för de mer förmögna.

2. Sätta sig in i saker och ting själv – något alla medborgare borde få grundläggande kunskaper att klara av. 

Det andra alternativet betyder visserligen att man får betala med sin egen tid och man har ingen att skylla på om det går fel. Å andra sidan vinner man känslan av kontroll, och allt som allt tar man troligen bättre beslut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s