Mer av Melodifestivalen i SVT, tack!

Läser att det finns de som tycker Melodifestivalen vuxit sig för stor. Tvärtom, SVT måste göra mer av Melodifestivalen!

Jämfört med Idol är Melodifestivalen rena rama Finnkampen.

För det första borde Melodifestivalen få ännu mer tevetid. Vid OS och andra större sportevenemang så har man ”försnack” för att ladda upp och komma i stämning. Vid minst lika stora teve-evenemanget Melodifestivalen har SVT helt hoppat över det och lämnat fältet öppet åt andra media att exploatera suget efter mer av Melodifestivalen. Sveriges Radio har sedan sedan många år tillbaka  börjat sin direktsändning en halvtimme före med nervösa artister och expertkommentarer inför att ”tjottaballongen” exploderar 20.00. Aftonbladet storsatsade i år med att göra om hela startsidan till en Melodifestival-portal med bland annat liveteve med egna programledare och kommentatorer . Också de välkomnade publiken 19.30. En halvtimme före SVT bjöd in publiken till sitt eget evenemang.

En ljuspunkt var att vi i år äntligen förstått att värdet av ”eftersnack” också. För alla oss som går in för detta lika seriöst som de som ”VAB-ar” vid OS, så behövs det denna typ av post-traumatisk-stress-syndrom-terapi. Vi behöver varva ned i likasinnades goda lag. Inte kastas ut från festen genom att man chocktänder belysningen över dansgolvet. Åtminstone till finalen i Globen förstod SVT att även de som inte lever på nätet välkomnar ett eftersnack i teverutan. Femton minuter blev det i SVT. I Sveriges Radio och på Aftonbladet.se kan vi varva ned i minste en halvtimme innan ljuset så sakteliga tänds och vi känner oss mogna att söka oss till garderoben för att lämna festen.

För det andra borde vi göra mer på webben . Även där slår de andra medierna oss med hästlängder. Vi äger inte Melodifestivalen på nätet. Det gör Aftonbladet och Expressen. Men även om de satsar mer resurser på Mellobevakning, så missar de liksom vi det mest grundläggande av allt. I dessa tider av ”åsikter framför allt”, har alla glömt bort att rapportera fakta. I en halvtimme sökte jag febrilt efter röstsammanställningen. Vilka fick folkets röster respektive jurygruppernas? Ingen gjorde de mest grundläggande nyhetsknäcken: snabbt avrapportera hur det gick och göra snabba intervjuer med de som vann och förlorade. 380 journalister ackrediterade i Globen, och inte en enda riktigt nyhetsartikel på en halvtimme. Vad gjorde alla journalister där? Twittrade? Inte ens på svt.se kunde jag flera timmar efter sändning hitta listan över hur de olika bidragen placerat sig. Det enda man fick veta var att Anna Bergendahl vunnit. Tack, det märkte jag. Jag ville t ex veta exakt hur många av folkets röster Eric Saade fick jämfört med Darin. Tur då att det finns Wikipedia. Där fanns nästan omedelbart allt jag ville veta. Wikipedia – det nya TT.

Nästa år, gör inte mindre. Gör mer av Melodifestivalen.

2 reaktioner på ”Mer av Melodifestivalen i SVT, tack!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s