Konsten att inte vara snäll tillbaka

”Svenskan, varsågod! Vi bjuder på Svenskan idag!”
Åh, en gratis tidning… Måste ha!
Tog en och var på väg vidare, men – nej!
Inget är riktigt gratis. Han börjar direkt fråga om jag vill ha den till halva priset i ett halvår. Här börjar psykologin jobba för honom. Känner hur det bär mig emot att säga ”nej”. Han har ju precis givit mig något, inte kan väl jag vara så taskig att bara nonchalera honom helt och gå vidare? Det vrider sig i magen när jag tänker på det scenariot. Så här är vi till mans. Det är därför det funkar så bra att bjuda på kaffe eller godis i butik. Men jag övervinner mitt svaga konsumentjag och replikerar till slut:
”Jag ska vara ärlig med dig. Jag låtsas bara lyssna för att vara snäll. Jag kommer inte nappa på något erbjudande. Kan jag bara få ta tidningen och gå iväg?”
Killen såg lite överrumplad och rätt så lättad ut, och gick vidare till nästa gratistorsk som inte ont anandes skulle låta sig bjudas på Svenskan mot en stunds övertalningsförsök enligt den ekonomiska psykologins reciprocitetsprincip.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s