Räntedrev mot bankerna räcker inte

Gårdagens nyhetssändningar, nyhetswebbar, dagens morgonsoffa och tidningar toppas med Riksbankens räntesänkning. Vinkeln är – med rätta – varför sänker inte bankerna räntan lika mycket?

Att det inte bara handlar om dyrare upplåningskostnader konstaterar Riksbanken i sin penningpolitiska rapport för februari 2012 (s 52-55) där man har ett talande diagram:

Bankerna har passat på att bättra på marginalerna rejält, alltså öka sin vinst. Men de måste ju ha stadigare kassa när det stormar på finansmarknaden – det säger ju till och med Anders Borg är bra… Visst, men varför ska det ske enbart på kundernas bekostnad? Aktieägarnas höga avkastningskrav kan ju faktiskt sänkas också, så man delar på bördan. Men varför skulle bankledningarna ens tänka den tanken när blott 7% av kunderna bevisligen vågar (eller orkar?) rösta med fötterna?

Kan då dagens veritabla räntedrev i medierna spela någon roll? Tror tyvärr inte det. I morgon slår man in tulpaner med dagens tidningar och vi har sprungit vidare till något annat. Typ Ranelids schlagerchock eller något sånt.

2 reaktioner på ”Räntedrev mot bankerna räcker inte

 1. Tulpaner, får mig osökt att tänka på bubblor, vad anser du om den svenska bostadsbubblan och den överbelånade befolkningen?

  1. Hej,

   man vet aldrig förrän i efterhand om det var en bubbla eller inte. farligt att sia för självsäkert om framtiden. men att vi passerat en historisk pristopp, det vågra jag satsa en slant på.
   och om man säger så här: vi (landet Sverige med högbelånade personer som jag) kan hoppas på att priserna ”pyser” (svagt nedåt under lång tid utan dramatiska ras, eller stillastående med inflation ger bara det negativ värdeutveckling) så att ingen panik utbryter för då rasar det enligt bubblor och kraschers psykologi och då blir det inte bra för BNP och jobben när högbelånade svenska hemmansägare inte har råd att köpa mer än blodpudding och det absolut mest nödvändiga för att få livet att gå ihop…

   låtom oss hoppas på att vi håller oss kvar på vägen, och saktar farten innan det är för sent.

   /alex

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s