IMF varnar för överbelånade svenskar

Internationella valutafonden IMF sällar sig till de som är orade över svensk bostadsmarknad. Tidigare i veckan varnade EU-kommissionen för att svenskarna är för högt belånade och rekommenderar bl a att ränteavdragen för bostadslån fasas ut och att fastighetsskatterna bör höjas.

Samma medicin förordar IMF:

 

-Amorteringskrav på nya bolån kan bli nödvändigt för att hantera riskerna med den höga skuldsättningen bland hushåll i Sverige.

 

-På medellång sikt kan det även bli nödvändigt att höja fastighetsskatten och sänka avdraget för räntorna på bolån, enligt fonden, som på fredagen redovisar sin årliga genomgång av svensk ekonomi.

 

-IMF tror även att en sänkning av bolånetaket, från 85 till 75 procent, kan bli aktuellt.

 

IMF varnar samtidigt för risker i Sveriges finanssystem, med en banksektor som är mer än fyra gånger så stor som BNP och beroende av finansiering i utlandet.

Med en genomsnittlig skuldnivå på över 1,7 gånger hushållens disponibla inkomster skulle ett plötsligt och omfattande prisfall för bostäder kunna slå mot både konsumtionen och bankerna. I kölvattnet riskerar Sverige högre arbetslöshet, ännu lägre inflation och problem med kreditförluster och högre finansieringskostnader för bankerna, skriver IMF i sin rapport.

 

Liksom EU-kommissionen ser IMF:s ekonomer även ett problem med att det finns för lite bostäder tillgängliga i svenska storstäder. För att öka utbudet föreslår IMF fortsatta reformer av hyresmarknaden, förenklade byggregler och åtgärder som stimulerar konkurrens i byggsektorn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s