Jävla självgoda Prius-förare!

 

foto: wikicommons (se bildlänk)
foto: wikicommons (se bildlänk)
 Skulle precis backa ut från parkeringen på IKEA. Såg mig för bakåt åt alla håll, backade sedan långsamt men tydligt, för att eventuella bilar från sidorna ska hinna upptäcka i god tid att en bil håller på att backa ut. Men så tutar det från höger. En kvinna i en vinröd Toyota Prius har hunnit fram till mig där jag är mer än halvvägs ut ur parkeringsrutan. Hon tycker att hon ska ha företräde och vill jag ska backa in igen så hon kommer före. TUT, TUT!

Men varsågod, då. Kör före och ha bråttom och var otrevligt egoistisk då!

Jag vill inte ha fördomar, men jag tror det händer något med en när man redan betalat av på sitt samvetes skuld genom att köra en elbil. Kortslutning i trafikvettsdelen av hjärnan, kanske?

Trafikpolisens statistik visar i alla fall på det. Samtidigt som siffrorna visar att ”de farligaste förarna kör BMW”, så har polisen noterat att Toyota Prius-förare ovanligt ofta kör för fort på motorvägarna. De må vara gröna och gulligt sköna i stadstrafiken, men när de väl kommer ut på bred asfalt passar många Prius-förare på att skita i hastighetsbestämmelserna: ”både jag och ett flertal kollegor har reagerat på att Prius är så frekvent förekommande”, säger Tomas Bonn, biträdande chef för trafikpolisen i Sörmland till Teknikens Värld och tillägger att med tanke på att de vanligaste fortkörarbilarna Audi och BMW säljer i betydligt fler exemplar i Sverige än vad Prius gör ”kan vi inofficiellt slå fast att Prius är fortkörningsbilen nummer ett i vårt land”. Enligt en studie som registrerade vilka bilmodeller som oftast struntade i att ge fotgängare företräde vid ett övergångsställe, var det återigen en viss bilmodell som utmärkte sig framför alla andra – Toyota Prius. Teorin är att människor som betalat extra för en ”grön modell” känner att de redan visat sig duktiga, redan betalat sin skuld till samhället, så nu kan de kosta på sig att vara lite egoistiska och köra som de vill.

Jag brukar tänka på den studien när jag ibland drabbas av dåligt samvete för att jag bara kör en helt vanlig 95-oktanig Peugeot till jobbet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s