Därför missade jag Romsons gorilla

Åsa Romsons 11:e september-”olyckor” har blivit en världsnyhet. Som jag missade helt. Trots att jag satt mitt emot henne när hon sa det.
50% av en bra intervju består av att verkligen veta vad man vill veta och vara påläst kring det. 50% består av att lyssna noga på vad den man intervjuar faktiskt svarar och vara beredd på att kasta planerna åt sidan om det sägs något man inte föreställt sig skulle dyka upp. Som att 11:e september var en ”olycka”.
När vi igår intervjuade Miljöpartiets språkrör Åsa Romson om Kaplan-affären hoppade den formuleringen ur hennes mun i ett resonemang om Kaplans värderingar. Men jag var så fokuserad på min följdfråga om varför Kaplan egentligen fick sparken – som hon envetet gled undan flera gånger – att jag faktiskt inte hörde Romson säga det där om ”11:e september-olyckorna”. Jag hade slagit dövörat till i början av hennes icke-svar för att hinna tänka ut hur jag skulle få henne att svara ordentligt. Jag såg inte den röda bollen som helt oväntat dök upp framför mig eftersom jag jagade den vita bollen vi börjat matchen med. 

Som man brukar missa gorillan på basketplanen. I ett berömt experiment passar två lag en basketboll mellan sig. Du ser en video med dem och uppmanas räkna tyst för dig själv alla passningar som det ena laget gör. Vid ett tillfälle kommer en gorilla in på plan, slår sig för bröstet vänd mot kameran och tillbringar totalt 9 sekunder i bild. Skulle du upptäcka gorillan?

Kanske. Kanske inte. Faktum är att ungefär hälften av de som utsätts för experimentet ser inte gorillan. För dem är den osynlig vid första tittningen. När de uppmärksammas på att den var där och ser videon igen brukar de reagera med att ifrågasätta om det verkligen är samma videoupptagning de sett båda gångerna.
”Den osynliga gorillan” påvisar hur lite vi egentligen registrerar av det som pågår framför oss. Hur ”selektiv uppmärksamhet” riskerar lura oss att tro vi vet vad som hänt, när vi i själva verket varit blinda för en väsentlig del av händelseförloppet. Det är ett psykologiexperiment som ger en viktig insikt till de som håller polisförhör, föreläsningar eller gör direktsända intervjuer i morronsoffan.
Jag såg inte Romsons gorilla komma. Det var mitt olycksfall i arbetet. Felsägningen var hennes. Jag ska i alla fall lära mig att aldrig slå dövörat till igen. En liten följdfråga om gorillan hade väl varit på sin plats.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s