Därför kommer britterna stanna kvar i EU

Processed with MOLDIV
Vem av dem skrämmer britterna bäst?
Folkomröstningen på torsdag handlar helt och hållet om rädsla. Om att skrämma skiten ur folk. Remain: ekonomisk undergång om Storbritannien lämnar EU med högre skatter och mer arbetslöshet som följd. Leave: brittiskhetens undergång om man inte klipper banden till EU-eliten i Bryssel som skickar invandrare och byråkratiska pålagor över kanalen.
Fakta och rationellt övervägande av sakligt framställda för- och nackdelar hör inte hemma i detta val. I vilket val gör det det egentligen, kanske du invänder? Men vanliga val föregås ofta av flera års debatt kring de centrala frågorna. Ända sedan SO-timmarna i grundskolan har man tvingats till någon form av reflektion över om man är höger, vänster eller mittemellan i de vanliga politiska frågorna. Så även om ett parlamentsval i slutändan till viss del avgörs av vilken ledare man för tillfället litar mest på, vilken man hatar minst, eller något annat som inget partitillhörighetstest i världen kan spegla, så finns det där ändå en stabilare kunskapsgrund att stå på när man avlägger sin röst. Även om man bara väljer parti på känsla, så finns det sannolikt ett visst mått av erfarenhet av hur partierna brukar agera mellan valen och en gnutta kännedom om deras grundläggande värderingar inbakad i den känslan. Magkänslan kan på så vis vara fullt rationell.
Svårt att säga detsamma om en sådan här folkomröstning som britterna står inför på torsdag. När de ska välja om landet ska vara kvar i EU eller inte är det frågan om vilken skräckpropaganda som haft störst påverkan på de sista osäkra väljarna. Och bägge sidor satsar just på det kortet.

Remainarna anklagas av Brexitörerna för att ha bedrivit sin kampanj som ett ”Project fear”. Mycket riktigt så. Remainsidans starkaste argument är just ”stanna kvar, annars kommer det stå oss dyrt”. Dyrt i form av mindre export, företag som flyttar ut och 820 000 jobb som försvinner på två år. Finansminister Osborne försökte nyligen skrämmas också med att det akut måste till skattehöjningar och nedskärningar i sjukvården vid ett utträde, för att fylla ett plötsligt budgetunderskott om 30 miljarder pund. Premiärminister Cameron talar om att ett utträde skulle innebära en ”bomb” under ekonomin.
Men Brexitörerna är inte sämre på att skrämmas. Deras trumfkort är invandringen (att den borde minska, alltså). 40% av de som vill lämna anger invandringen som främsta orsak. UKIP’s senaste valaffisch ger en bild av vilka känslor det handlar om:

ukipaffischDen officiella Brexit-kampanjen har tagit avstånd från affischen och talar hellre om att den brittiska suveräniteten är hotad. Men nationalism saknas verkligen inte där heller. Brexitörerna ser sitt lands självständighet – och ”brittiska värderingar” – hotade i grunden. Den inofficiella Brexit-ledaren Boris Johnson sammanfattade känslan väl genom sin (Boristypiska) groda om att EU har samma ambitioner som Hitler med att skapa en europeisk superstat.
Brexit-sidan jobbar också på att sprida bilden av att ”eliten i Bryssel” bygger en byråkratisk jätte på bekostnad av nationens självbestämmande. Allt snack i Bryssels korridorer (och nyligen vädrat offentligt av den tyske finansministern) om att britterna vid ett utträde ska bestraffas genom att inte få några bra frihandelsavtal med EU, kan väl snarast ge Brexitörerna mer vatten på sin kvarn än tjäna Remain-sidan, i alla fall utifrån det nationalistiska perspektivet. För Brexitörerna handlar det om att vinna frihet, slå sig loss från EU-tyranniets bojor för att möta världen starkare på egen hand. Rule Britannia!

Bägge sidor gör sitt bästa för att skicka fram kalkyler som visar på vinsten med att stanna eller lämna. Men påståenden som att ”820 000 jobb försvinner inom två år efter en Brexit” är naturligtvis bara resultatet av en Excelsnurra som bygger på en massa antaganden. Ingen vet exakt hur det blir. Även om de flesta är överens om att på kort sikt är Brexit inte positivt för ekonomin (om inte annat så rasar både pundet och börsen dag ett), så hävdar de olika sidorna att det är himmel eller helvete som väntar på lite längre sikt om Storbritannien går sin egen väg. För vad det är värt, så kan man kolla vad folk som har som jobb att tro, tror. En Ipsos MORI-undersökning visade nyligen att 7 av 10 ekonomer (av de 600 tillfrågade) tror att en Brexit är dålig för brittisk tillväxt på 10-20 års sikt. Men det spelar ingen roll hur många ekonomer som säger si eller så. Folk skiter i fakta. I alla fall när det florerar så många olika siffror i debatten som är full av halv- och hellögner kring vad framtiden utanför EU för med sig. Och det är just det som debatten handlar om: vad som händer om man väljer bort EU, den handlar inte ett skvatt om vad som egentligen skulle kunna vara bra med EU. Ingen verkar älska EU, bara ogilla det olika mycket. Remain-sidan inte tillräckligt mycket för att våga dissa medlemskapet helt och hållet. Leave så mycket att det värker. Att debatten handlar om vad som händer om man ger upp medlemskapet istället för vad man vinner på det, spelar faktiskt Remain i händerna. För det spelar rätt in på den psykologiska planhalva där det är en stor fördel av att rama in ett beslut som att det handlar om att man riskerar förlora något.

valsedelnFrågan på torsdag är ”stanna kvar som medlem i EU” eller lämna EU”? Bara det faktum att frågan är formulerad som ett val mellan att vara kvar i något som är nuläget eller inte, är en fördel för Remain. ”Status quo bias” är nämligen en stark beslutspsykologisk effekt som innebär att vi tenderar att välja alternativet som överensstämmer med nuläget. Den som lyckas rama in sitt alternativ som ett status quo har alltså en inbyggd fördel redan från början, bara utifrån hur vår hjärna fungerar vid beslutsfattande. I grunden är status quo bias en konsekvens av människans inneboende förlustaversion, att vi uppskattar en vinst mycket mindre än vi fruktar en förlust (förhållandet har i olika experiment visat sig vara ungefär 1:2). Effekten syns i alltifrån benägenheten att behålla den förinstallerade ringsignalen på mobilen till att man ofta är kvar i osunda relationer och på dåliga arbetsplatser alltför länge. Det vill mycket till för att man ska bryta upp från nuläget. I detta fallet ett starkt missnöje med vart landet är på väg och en tydlig konkret orsak till det: EU. Det är Brexitörerna som har de passionerade argumenten och det är på den sidan de starka känslorna finns. Men Remain har alltså valt att också spela på känslorna genom att måla upp ett scenario av kaos och ekonomiska svarta hål om britterna lämnar. Ju mer som står på spel om man väljer att lämna status quo för att testa något nytt, desto starkare psykologiskt motstånd att lämna den trygga hemmahamnen. Den sida som med trovärdighet kan måla upp det värsta skräckscenariot i kvällens stora debatt i BBC kommer gå segrande ur striden om de osäkra väljarna. Just de borde vara lättare för Remain att vinna över då det som sagt krävs lite starkare känslor för att hoppa på Brexit-tåget. De som redan har starka olustkänslor inför EU borde väl redan fattat sitt beslut? De som är osäkra kan förväntas göra som (förlustaversiva) människor brukar göra: välja det säkra före det osäkra. Och med tanke på att status quo i sig alltid känns säkrare, så borde fler osäkra röster i slutändan tillfalla Remain. Enligt senaste ORB-undersökningen har de 4% helt osäkra att slåss om och 13% ”soft voters” som inte är så säkra på sitt val. Den riktigt intressanta siffran för Remain är att deras alternativ uppfattas som riskabelt av endast 27% medan Leave-alternativet känns riskabelt av 56% av väljarna.  Så länge som Cameron & Co inte överger ”Project fear” och får för sig att i sista stund börja tala om fördelarna med EU så har de en viss fördel på upploppet. För vad är väl 10 fåglar i skogen mot the devil you know?

P.S. Denna text skrevs innan den stora tevedebatten på tisdagskvällen då Lämna-sidans inofficielle ledare Boris Johnson briljerade retoriskt: ​

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s