Är du för rik för att vara lycklig?

Är Jezz Bezos världens lyckligaste man? Följt av Bill Gates, och sen Warren Buffet som världens tredje lyckligaste man? Det är ju så de placerar sig på ”världens rikaste”-listan.

Såklart inte. Det fattar ju vem som helst att det är annat än pengar som påverkar hur lyckliga vi är! Fast vänta nu, pengar är ju inte helt oväsentligt ändå… Har du inte tillräckligt för att få tak över huvudet och mat i magen, är det taskiga förutsättningar för lycka. Det är nog de flesta överens om. Men däremellan, efter att man har livets nödvändigheter och innan man hamnar på Forbes lista över världens rikaste, var går gränsen för när pengar inte spelar roll längre för lyckan? Finns det en viss årsinkomst som är den optimala om man vill maximera lyckan i livet?

Ja, det gör det. En mille, i runda slängar. Det har forskare vid Purdue och Virginia University nyligen räknat ut genom en stor studie av 1,7 miljoner människor i 164 länder. Genom att koppla ihop de tillfrågades inkomst till hur de svarar på frågor om lycka i nuet (frågor om man upplevt positiva eller negativa känslor senaste tiden) och lycka i livet (frågan hur nöjd man är med sitt liv, allt som allt), fann man att lyckan i nuet ökade upp till 50 000 dollar om året, och lyckan i livet ökade upp till en årsinkomst på 100 000 dollar (siffror som gäller för Västeuropa/Skandinavien).

lyckopengarbilen

Men sen gäller det att inte tjäna mera pengar, för efter den ”mättnadspunkten” så pekar lyckokurvan nedåt igen! Kanske för att man måste göra så mycket mer uppoffringar av fritid och familjeliv vid högre inkomster att det motverkar den annars positiva effekten av mer pengar. Eller att man lever i ett så materialistiskt samhälle att det är svårt att bli nöjd med vad man har när det alltid finns någon annan som har en finare bil. Men det är bara spekulationer, precis som forskningen egentligen inte heller säger att det är pengarna som höjer lyckan. Den bara konstaterar att det finns ett samband. Om god hälsa både leder till mer lycka och mer pengar, så skulle det kunna vara orsaken till sambandet. Forskningen säger heller inte att en enskild individ inte skulle bli lyckligare om den plötsligt fördubblade sin lön (det skulle nog de flesta tycka var en skön grej), den säger snarare att den ökade lyckan inte är bestående.

Nobelpristagarna Deaton och Kahneman hittade också en brytpunkt för den upplevda lyckan i nuet (hur vi mår just nu), bortom vilken det inte lönar sig att tjäna mer pengar. I deras studie av amerikaner fortsatte dock nöjdheten med livet att stiga med inkomsten. Men när man kommer upp i riktigt höga inkomstnivåer så börjar underlaget bli så litet att det är svårt att dra några statistisk säkra växlar på resultatet. På Bezos, Gates och Buffets nivå är det nog annat än den extra miljarden som spelar roll. Eller som Bill Gates har sagt: ”jag förstår att man vill ha en miljon dollar. Men när du passerat det, jag måste erkänna det, så smakar hamburgaren likadant”.

lyckopengplay

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s