Är glaset halvfullt eller halvtomt?

Richard Wahlund, professor på Handels inom ekonomisk psykologi, gästade Gomorron Sverige imorse och hade med sig lite insikter från området som också brukar benämnas ”behavioral finance”. Mot bakgrund av säljtrycket på börserna, så talade han om ”förlustaversion”.

Förlustaversion innebär att vi hatar förluster mer än vi älskar vinster. Det smärtar mer att förlora 100 kr än vi blir glada över att få 100 kronor. Det gör att man till nästan vilket pris som helst vill undvika att ta en förlust. Och om man har toppkursen som referenspunkt så innebär dagens lägre pris en förlust, och då hänger man hellre kvar och väntar på att det ska vända, för att man ska slippa känna sig som en looser när man säljer. Medan om man tar (det troligen lägre) inköpspriset som referenspunkt, så kan man fortfaranade känna sig som en vinnare om man säljer. Och då tar man hellre det säkra före det osäkra och säljer.

Hur tänker du? Har du inköpspriset eller senaste toppkurs som referenspunkt när du tänker på hur det gått för dina fonder eller aktier?

Det kommer styra hur du nu agerar på börsen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s