”Lockpriser hindrar boprisfall”

Skulle bopriserna sjunka mindre om man höll fast vid de gamla lockpriserna? Nu har ju många mäklare slutat med det, och en del tycks tänka att i tider med sjunkande priser är det viktigt att ha ett ordentligt pris som referens, så att den som prutar åtminstone gör det från en tillräckligt hög nivå… Samtidigt som vissa andra mäklare börjat anpassa utropspriserna nedåt, medan ytterligare andra erbjuder ”fast pris” eller ”acceptpris” eller allt vad det heter. Strategierna spretar. Alla har olika teorier om hur man får bäst betalt när marknaden rasar.

Då var det intressant att trilla på den här debattartikeln från i somras som jag missat på DI. Med den idag lätt löjeväckande rubriken ”Svenska bostadspriser kan inte kollapsa”. Tja, de har väl inte kollapsat än, med på väg nedåt tydligt är de i alla fall…

Men, strunta i rubriken och läs texten! Författaren är Carl Lagercrantz, civilingenjör, KTH, Högskolemäklarföreningen (nytt litet samfund, det närmaste en hemsida är detta där Carl Lagercrantz förklarar konceptet ”swedeauction”), och han skriver sig varm för ”lockpriser”. Särskilt i tider som dessa:

Jag var den förste, som 1982 avsiktligt gick ut med ett pris i underkant för att därigenom få i gång en stigande öppen budgivning…Genom experiment har jag funnit att kvoten mellan slutpriset och det optimala utropspriset aldrig får vara mindre än 1,5 och helst bör vara mer än 2,2. Det är en viktig regel, speciellt om marknaden är på väg ned.”

Och han menar att vi i Sverige, med auktionens budförfarande – som han kallar – ”Swedish auction model”, har den bästa försäljningsformen, jämfört med den man använder i USA och andra europeiska länder som t ex Danmark och Spanien – ett begärt pris man förväntar sig lite prutning på. Det som kallas ”asking price”-modellen. Därför borde Fastighetsmäklarnämnden sluta tafsa på lockprissättande mäklare:

”Post- och telestyrelsens spektrumauktioner slutade på 42 gånger utropspriset. Den statliga fastighetsmäklarnämnden, FMN, har däremot varnat en mäklare som i snitt hade en slutpriskvot på 1,29. Det var för mycket, ansåg FMN… Det är tydligt att staten skyndsamt bör lägga ned FMN och överföra verksamheten till en gemensam myndighet för samtliga reglerade yrken, dit även värderarna bör räknas. Den nya myndigheten bör vila på ”vetenskap och beprövad erfarenhet” enligt Nobelpristagaren och grundaren av modern auktionsteori William Vickrey och andra.”

Så till det mest intressanta, hur mycket mer får man betalt om säljer via auktion – ”the swedich auction model”- jämfört med fast pris – ”asking price”?

”I genomsnitt uppnås 20 procent högre priser med ”Swedish auction” än med ”asking price”, men för ett udda objekt har ett 78 procent högre pris noterats.”

Tyvärr anger han inte någon källa eller bakgrund till hur han kommit fram till det. Och det finns ju de som inte håller med om det. När Uppsala-mäklaren Widerlöw & Co skulle in på Stockholmsmarknaden så fick de ju uppmärksamhet genom att bjuda ut en fin citylya för 1 kr eller högstbjudande. Bara för att visa på det absurda med lockpriser. Men frågan är vad de bevisade egentligen när priset stannade på 3,63 M.

En reaktion på ””Lockpriser hindrar boprisfall”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s