Storbankernas experter har munkavle

I Ekonomiekot hörde jag precis reporter Magnus Thorén berätta hur han försökt få kommentar från de svenska storbankernas talespersoner om huruvida Lettland borde devalvera eller inte. En devalvering skulle inte bli bra för banker som Swedbank och SEB som har stora intressen där. Och tydligen är frågan så känslig för de berörda bankerna att de hellre äventyrar sin trovärdighet än säger som det är. Ekot ringer upp en av bankernas experter, som svarar:

”Vi har fått en politiskt korrekt munkavle på oss. Det finns ingen anledning att ringa oss.”

Och när Ekot frågar om storbankernas tal om ”låg risk för devalvering i Lettland”, alltså ska tas med en stor nypa salt, så svarar storbanksexperten:

”Du verkar ju kunna tänka själv…”

Och den som kan tänka själv drar slutsatsen att man inte kan lita på att dessa experter från bankerna, som dagligen intervjuas om synen på ekonomin i stort och smått, talar fritt från hjärtat. Nästa gång någon av dem säger något om fonder och aktiemarknadens utveckling eller uttalar sig om boräntan och rekommenderar bindning kanske man ska ha i bakhuvudet att de säger det som banken själv tjänar mest på. Inte nödvändigtvis det som är bäst för kunderna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s