”Medierna överdriver prisfallet på bostäder”

Företaget Second Opinion har på uppdrag av Mäklarsamfundet tittat på hur mediernas rapportering i höstas stämmer överrens med hur bopriserna sedan utvecklades och är kritisk mot rapporteringen:

”…många var de experter, professorer, ekonomer och branschföreträdare som siade och gjorde prognoser om bostadsmarknaden under hösten 2008. Nästan alla spådde kraftigt fallande bostadspriser – ända upp emot 30 procent – och i vissa fall mer än så…. Men hur skiljer sig då prognoserna från det inträffade? Om vi tittar på utfallet så föll inte bostadspriserna i enlighet med de prognoser som experterna gav, snarare handlade det om nedgångar i riket på 13 procent för bostadsrätter och 9 procent för villor under perioden april 2008 till och med november 2008.”

DNs Jonas Leijonhufvud slår tillbaka och sågar Second Opinions rapport:

”Second Opinon tar sig vatten över huvudet då de verkar tro att prisfallet på bostäder är över. När arbetslösheten stiger och räntan höjs finns en stor risk för ytterligare prisfall på bostadsmarknaden, det kan chefsekonomer på bankerna intyga. De känns inte kunniga om bostadsmarknaden.”

Men han säger vidare till Dagens Media att man kan vara tydligare i rapporteringen:

”Jag varit noggrann i min rapportering. En kritik jag kan hålla med om är att vi inte alltid varit tillräckligt bra på att ange vilken tidsperiod en experts förutsägelse gäller. I regel handlar det om tidshorisonter på ett till två år. Det vill säga om priserna stiger i två till tre månader motbevisar det ingenting.”

Jag tror att de experter som uttalade sig i höstas verkligen trodde på vad de sa. Jag hade sagt samma sak. Det var den bästa gissningen då. I ett läge då saker händer med bopriserna är det då relevant att rapportera om vad experterna tror. Det är alltid lätt att vara kritisk i efterhand till hur illa prognoser föll ut. Det man ska vara kritisk till är istället avsaknaden av brasklappar. Man borde oftare påpeka att ”detta är bara en prognos, en gissning, och fan vet hur det sen blir… ”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s